αρχικηVIRALΈτσι θα είναι η νέα Ερμού μετά την ανάπλαση (Εικόνες)

Έτσι θα είναι η νέα Ερμού μετά την ανάπλαση (Εικόνες)

«Πράσινο φως» άναψε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε περιβαλλοντικά έργα για Ερμού, Θέατρο Πέτρας, Εμπορικό Κέντρο Χαλανδρίου, μέσω του προγράμματος «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του Δημόσιου Χώρου».

Έπειτα από συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, εγκρίθηκαν σημαντικές αρχιτεκτονικές μελέτες που, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, στόχο έχουν να δημιουργήσουν συνθήκες αστικής αναζωογόνησης με σημαντικά περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και αναπτυξιακά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς: «Είναι εξαιρετικά θετικό ότι η αυτοδιοίκηση ανταποκρίνεται άμεσα στην πρόσκληση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το εμβληματικό πρόγραμμα “Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του Δημόσιου Χώρου” που έχουμε εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και βούλησή μας είναι να μην μείνει αναξιοποίητος κανένας χρηματοδοτικός πόρος». Και αυτό, «προς όφελος και των πόλεών μας, αλλά και συνολικά της βιώσιμης ανάπτυξης που μπορεί και πρέπει να παράσχει νέες θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα να αναβαθμίσει το αστικό περιβάλλον και συνεπακόλουθα το βιοτικό επίπεδο των πολιτών» ανέφερε.

Έτσι θα γίνει η Ερμού μετά την ανάπλαση

Το σχέδιο αφορά στην πρόταση ανάπλασης του μεσαίου τμήματος της οδού Ερμού, από το ναό της Καπνικαρέας έως το σταθμό του Θησείου και την πλατεία Αγ. Ασωμάτων και αποτελεί συνέχεια της βραβευμένης με το Α’ βραβείο πρότασης του σύνθετου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού Ιδεών, με τίτλο «Ανάπλαση του Κέντρου της Αθήνας» του 2019 -όπως διοργανώθηκε από την ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε και το υπουργείο Υποδομών.

Η συνολική πρόταση προβλέπει τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του εσωτερικού Τ του ιστορικού τριγώνου του Δήμου Αθηναίων, δηλαδή των αξόνων Ερμού-Αθηνάς -μέσα από τον ανασχεδιασμό και των δύο.

Υπό αυτό το πρίσμα, το προτεινόμενο έργο για την οδό Ερμού, στο ευρύτερο πλαίσιο επέκτασης των πεζοδρομίων και περιορισμού της ζώνης κίνησης οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, επιχειρεί τη διεύρυνση του χώρου κίνησης των πεζών, την εξασφάλιση και διευθέτηση των χώρων φορτοεκφόρτωσης των καταστημάτων, καθώς και τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του πολύ σημαντικού αυτού άξονα της πόλης των Αθηνών.

Ειδικότερα, η δαπεδόστρωση επεκτείνεται προς την Καπνικαρέα και τον υφιστάμενο πεζόδρομο, ενώ προεκτείνεται σε μικρό βάθος στις εγκάρσιες οδούς. Στην πλατεία Αγ. Ασωμάτων η νέα διαμόρφωση περιλαμβάνει και την περιοχή γύρω από τον περίβολο του ομώνυμου ναού.

Το έργο αναμένεται να κατασκευαστεί τμηματικά, δεδομένης της μεγάλης έκτασής του, αλλά κυρίως της κεντρικότητας της θέσης του και του κυκλοφοριακού φόρτου της περιοχής. Η κατασκευή προτείνεται να ξεκινήσει από την περιοχή της Αιόλου και να κατευθύνεται σταδιακά και τμηματικά προς την πλατεία Ασωμάτων.

Το έργο έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό 4,2 εκατ. ευρώ. Μετά την έγκρισή της από το ΚΕΣΑ, η μελέτη θα κατατεθεί προς έγκριση στο ΚΑΣ και στο ΚΣΝΜ. Στόχος του Δήμου Αθηναίων είναι το έργο να ολοκληρώσει φέτος την αδειοδοτική διαδικασία και να δημοπρατηθεί στις αρχές του 2023. Ο εκτιμώμενος χρόνος κατασκευής του είναι περίπου ενάμισι έτος, επομένως (συνυπολογιζόμενης της διαγωνιστικής διαδικασίας) η παράδοσή του δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από το 2025.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 1 =