αρχικηVIRALΈτσι ήταν η Αρχαία Ολυμπία πριν από 2.000 χρόνια- Κάνε ένα virtual ταξίδι στον χρόνο (BINTEO)

Έτσι ήταν η Αρχαία Ολυμπία πριν από 2.000 χρόνια- Κάνε ένα virtual ταξίδι στον χρόνο (BINTEO)

Η Ολυμπία, υπήρξε το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας αφιερωμένο στον Δία. Ήταν ο τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων οι οποίοι τελούνταν στο πλαίσιο των Ολυμπίων.

Η Ολυμπία ονομαζόταν Άλτις, δηλαδή Ιερό Άλσος. Ήταν κτισμένη στη βόρεια όχθη του ποταμού Αλφειού. Υπάρχουν ίχνη ανθρώπινης παρουσίας από τη Νεολιθική περίοδο. Αρχικά υπήρξε οικισμός αγροτικός και σταδιακά εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο θρησκευτικό κέντρο του αρχαίου κόσμου. Εκεί βρισκόταν για περίπου χίλια χρόνια το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός, έργο του Φειδία, το οποίο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Είχε ύψος 12 μ. και αποτελούνταν από ξύλο εσωτερικά, αλλά χρυσό, ελεφαντόδοντο, ασήμι, ορεία κρύσταλλο και ημιπολύτιμους λίθους εξωτερικά. Η αφετηρία των Ολυμπιακών Αγώνων τοποθετείται στο 776 π.Χ. και τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια. Όμως οι Αγώνες τελούνται ήδη πολύ παλαιότερα, διότι σύμφωνα με την παράδοση τους ξεκίνησε ο Πέλοπας, που κέρδισε σε αρματοδρομία τον βασιλιά της Πίσας Οινόμαο. 

Σταδιακά ανεγέρθηκαν τα διάφορα οικοδομήματα, θρησκευτικού και κοσμικού χαρακτήρα μέχρι να πάρει τον 2ο αι. μ.Χ τη μορφή που έχει σήμερα. Το παλαιότερο κτίσμα είναι ο ναός της Ήρας και το νεώτερο το Νυμφαίο. Στη ρωμαϊκή περίοδο, συμπληρώθηκαν και ανασκευάστηκαν πολλά κτίρια δεδομένου πως οι Ρωμαίοι συνέχισαν τους αγώνες χωρίς διακοπή.

Μέσα από το παρακάτω βίντεο, μπορείς να κάνεις ένα virtual ταξίδι στον χρόνο. Το project είναι μια συνεργασία μεταξύ της Microsoft και του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και είναι ένα πρωτοποριακό έργο που ζωντανεύει την τοποθεσία της Ολυμπίας στην Αρχαία Ελλάδα, όπως ήταν πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια. Η εμπειρία, που δημιουργήθηκε με χρήση AI της Microsoft, διατηρεί ψηφιακά την κληρονομιά της Αρχαίας Ολυμπίας για τις επόμενες γενιές.​

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen − 11 =