αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΈτοιμος ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος

Έτοιμος ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος

Αναμφίβολα πρόκειται για μια ελληνική επιτυχία, που αναμένεται να αποδώσει ακόμα περισσότερα στο μέλλον. Αυτή είναι ίσως η αρχή. Το πανεπιστήμιο της Πάτρας, σε συνεργασία με το Libre Space Foundation δημιούργησαν τον πρώτο ελληνικό δορυφόρο και ονομάζεται UPSat.

Για την ακρίβεια, έφτιαξαν έναν «μικροδορυφόρο» για να συμμετάσχει στην διεθνή ερευνητική αποστολή QB50, με σκοπό την συλλογή δεδομένων για τη θερμόσφαιρα, το ανώτατο στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης με τη βοήθεια 50 συνολικά δορυφόρων. Πρόσφατα μάλιστα, πρόσφατα παραδόθηκε στην εταιρεία νανοδορυφόρων Innovative Solutions In Space (ISISpace), που συνεργάζεται με το Πολυτεχνείο του Ντελφτ της Ολλανδίας.

Η παράδοση του δορυφόρου στην ISISpace είναι η πρώτη ολοκληρωμένη στο πλαίσιο του προγράμματος QB50. Οι μηχανικοί από τα Τμήματα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Πάτρας, καθώς και του Libre Space Foundation, που κατασκεύασαν τον UPSat, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο «Von Karman» και τους μηχανικούς της ISISpace, ολοκλήρωσαν με επιτυχία όλες τις διαδικασίες ελέγχου και παράδοσης, προκειμένου να επιτρέψουν την ενσωμάτωση του UPSat στο σύστημα εκτόξευσης.

Όπως αναφέρει το Digitallife.gr, o UPSat θα παραδοθεί από την ISISpace στην ιδιωτική αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία Orbital ATK. Στη συνέχεια, αναμένεται να εκτοξευθεί μέσω του ρομποτικού διαστημοπλοίου τροφοδοσίας Cygnus της τελευταίας και να φθάσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) την 30ή Δεκεμβρίου 2016. Τελικά, μετά την επιτυχή σύνδεση με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο UPSat θα εκτοξευθεί από το σύστημα εκτόξευσης της NanoRacks που βρίσκεται στον ISS.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 − 8 =