αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΈστησαν 12 ψεύτικα e-shops και έβγαλαν εκατομμύρια. Σε βίλα στη Γλυφάδα συνελήφθη ο επικεφαλής της σπείρας

Έστησαν 12 ψεύτικα e-shops και έβγαλαν εκατομμύρια. Σε βίλα στη Γλυφάδα συνελήφθη ο επικεφαλής της σπείρας

Ποσά που ενδεχομένως να ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια ευρώ διακινήθηκαν μέσω των τραπεζικών λογαριασμών που διατηρούσαν οι εμπλεκόμενοι στην απάτη με τα e-shops, η οποία αποκαλύφθηκε την Πέμπτη από αστυνομία και ΣΔΟΕ. Αυτό προκύπτει από την άρση τραπεζικού απορρήτου στην οποία προχώρησε το ΣΔΟΕ στους λογαριασμούς των αρχηγικών μελών της οργάνωσης, που συνελήφθησαν την Τετάρτη σε Γλυφάδα, Περιστέρι, Ελευσίνα και Μαγούλα από την Ασφάλεια Λαμίας.

Όπως μεταδίδει η Καθημερινη, κατηγορούνται ότι το διάστημα από τα τέλη του 2021 μέχρι πρότινος συνέστηναν εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου «φαντάσματα», μέσω των οποίων κατάφεραν να εξαπατήσουν περισσότερους από 1.800 ανυποψίαστους καταναλωτές. Αρχικά, για να κτίσουν τη φήμη τους, εξυπηρετούσαν κανονικά τις παραγγελίες που δέχονταν, παραδίδοντας στους καταναλωτές τα προϊόντα που εκείνοι αγόραζαν, όπως ηλεκτρονικές συσκευές, βρεφικά είδη κ.ά.

Στη συνέχεια προχωρούσαν σε διαφημιστική καμπάνια με σκοπό να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό παραγγελιών και να εισπράξουν σημαντικά ποσά ως προκαταβολές από τους καταναλωτές.

Επειτα εξαφανίζονταν υπεξαιρώντας τα χρήματα, τα οποία και κατέθεταν σε λογαριασμούς αχυρανθρώπων με τους οποίους συνεργάζονταν. Το πρώτο από τα e-shops που «βάρεσε κανόνι» ήταν το «2B Shop», με τους συλληφθέντες σε αυτή την περίπτωση να εξαπατούν τουλάχιστον 40 καταναλωτές, υπεξαιρώντας ποσό ύψους 150.000 ευρώ.

Ακολουθώντας την ίδια τακτική, συνέστησαν συνολικά 12 ψεύτικα e-shops, αρπάζοντας περισσότερα από 590.000 ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της απάτης, Ελληνας 32 ετών με καταγωγή από την Αλβανία, ήταν ιδιοκτήτης μιας θαλαμηγού ελλιμενισμένης στη μαρίνα Αλίμου, ενώ συνελήφθη σε πολυτελή, όπως την περιγράφουν οι αστυνομικοί, βίλα στη Γλυφάδα, όπου διέμενε.

Η εξιχνίαση της απάτης έγινε ενώ τα μέλη του εγκληματικού δικτύου σκόπευαν να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στη γειτονική Βουλγαρία.Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των κατηγορουμένων συνεχίζονται, καθώς έχουν κατά πληροφορίες εντοπισθεί κινήσεις που ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Για την υπόθεση έχουν υποβληθεί δεκάδες μηνυτήριες αναφορές από ζημιωθέντες καταναλωτές, που έχουν διαβιβασθεί στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Στους ζημιωθέντες συγκαταλέγονται γνωστές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά και τραπεζικά ιδρύματα, που κλήθηκαν να πληρώσουν αποζημιώσεις στα θύματα της απάτης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − nine =