αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Έστειλα βιογραφικά για 52 δουλειές. Εδώ είναι όσα έμαθα»: Μια millennial παραθέτει την εμπειρία της

«Έστειλα βιογραφικά για 52 δουλειές. Εδώ είναι όσα έμαθα»: Μια millennial παραθέτει την εμπειρία της

Είναι πιθανό να έχεις βρεθεί σε μία τέτοια κατάσταση κάποια στιγμή στην καριέρα σου. Ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης. Να είσαι, δηλαδή, σε μία αναζήτηση εργασίας, να στέλνεις βιογραφικά δεξιά και αριστερά, αλλά να λαμβάνεις μόνο απορρίψεις. Και όσο δεν έρχεται το πολυπόθητο «προσλαμβάνεστε», τόσο μεγαλώνει η πίεση και το άγχος.

Σε μία τέτοια κατάσταση βρέθηκε και η Mischa Anouk Smith. Η οποία όπως περιγράφει σε άρθρο της στο refinery29.com, έκανε αιτήσεις για συνολικά 52 δουλειές. Όπως εξηγεί η ίδια, δοκίμασε αρκετές τακτικές έτσι ώστε να φτάσει σε μία καλή θέση εργασίας. Αλλά τα αποτελέσματα δεν έρχονταν. Έφτασε να το αναλύει τόσο πολύ, που ετοίμαζε τις αιτήσεις της το Σαββατοκύριακο, «για να τις στείλω το πρωί της Τρίτης, την υποτιθέμενη καλύτερη ώρα για να κάνεις αίτηση για δουλειά». Ενώ τσέκαρε συνεχώς τις λίστες με τις νέες θέσεις που ανοίγουν, θεωρώντας ότι οι HR Managers ευνοούν όσους κάνουν πρώτοι αίτηση.

«Ήμουν τόσο απασχολημένη θέλοντας να αλλάξω την κατάστασή μου, που σταμάτησα να αναρωτιέμαι καν αν ήθελα τις δουλειές για τις οποίες έκανα αίτηση». λέει η ίδια.

Ξεκίνησε μάλιστα να αναλώνεται σε λεπτομέρειες που τελικά δεν έπαιζαν κανένα ρόλο στην όλη διαδικασία. «Ξόδευα ώρες για την εύρεση της ακριβούς γραμματοσειράς που χρησιμοποιεί η εταιρεία, με στόχο να την χρησιμοποιήσω στη συνοδευτική επιστολή μου. Δεν έλαβα καμία από αυτές τις δουλειές και λυπόμουν περισσότερο που ξόδεψα τόσο χρόνο στις αιτήσεις. Φυσικά, οι «φανταχτερές αιτήσεις» είναι σημαντικές, αλλά η ενασχόληση με τα γραφικά έδειχνε κάτι που δεν ήθελα να παραδεχτώ. Δεν ήμουν σίγουρη για το γράψιμο μου και προσπαθούσα να καλύψω την ανασφάλειά μου με την αισθητική» εξηγεί. Το αποτέλεσμα: Πολλαπλές απορρίψεις και ατελείωτοι κύκλοι συνεντεύξεων.

«Ως millennial, μεγάλωσα μία κουλτούρα αυτοβελτίωσης που θέτει το βάρος στο άτομο για να ορίσει τη μοίρα του. Ακολούθησα συνειδητά τις συμβουλές καριέρας – προγραμματίζοντας συνεντεύξεις κάθε Τρίτη ή Τετάρτη, γράφοντας ευχαριστήρια email μετά τη συνέντευξη και προσπαθούσα να φαίνομαι πρόθυμη αλλά όχι απελπισμένη», τονίζει. Και συμπληρώνει: «Απευθύνθηκα στους ‘σωστούς ανθρώπους’, έκανα update την παρουσία μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έφτιαξα το personal brand μου, περνώντας τα Σαββατοκύριακα παρακολουθώντας tutorials και βρίσκοντας την τέλεια γραμματοσειρά και χρωματική παλέτα για να αντιπροσωπεύσω το ‘εμένα’. Έπεσα στην παγίδα της εμμονής να κάνω το τέλειο άλμα».

«Ισως είναι καιρός να συνειδητοποιήσετε ότι παρά το ότι κάνετε όλες τις σωστές κινήσεις, δεν έχετε πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα» τονίζει μετά από όλα αυτά. Τελικά η Mischa Anouk Smith βρήκε μία δουλειά, μετά από τις δεκάδες αιτήσεις που έκανε. Έκανε αίτηση ημέρα Τρίτη, λίγες ώρες από την στιγμή που αναρτήθηκε η αγγελία. Ακόμα και αυτό όμως, είναι απλά ένα ακόμα συνηθισμένο στατιστικό, λέει η ίδια. Που δείχνει μεταξύ άλλων ότι «ο μέσος χρόνος για να βρεις μια δουλειά είναι τώρα 24 εβδομάδες».

Όπως εξηγεί, όταν όλες οι πόρτες σε μια λεωφόρο είναι κλειστές, ίσως χρειάζεται να βαδίσεις σε κάποια άλλη οδό. Δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να πετύχεις αυτό που θες. Και Νο1 στόχος σου πρέπει να είναι να είσαι χαρούμενος.

Σε ότι αφορά την εύρεση εργασίας, ίσως αξίζει να δοκιμάσεις και μερικές ”out of the box” τακτικές. Οι οποίες βγαίνουν έξω από τους παραδοσιακούς κανόνες. Θυμήσου εδώ την ιστορία του 24χρονου που βγήκε στο μετρό με μία πινακίδα για να βρει δουλειά. Και σε τρεις ημέρες προσλήφθηκε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − 10 =