αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈσπασε το «φράγμα» των 2.000 δολ. ο χρυσός με νέο ιστορικό ρεκόρ

Έσπασε το «φράγμα» των 2.000 δολ. ο χρυσός με νέο ιστορικό ρεκόρ

Ενδεχομένως κυνική η διατύπωση στην ανακοίνωση της Mizuho Bank, καθώς επισήμανε ότι «η έκρηξη στη Βηρυτό προσέθεσε χθες κι άλλη λάμψη στον χρυσό, που πέρασε τις 2.020 δολ.». Είναι, ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό ακριβής, καθώς οι μεγάλες καταστροφές προκαλούν ανησυχία και εξωθούν μαζικά τους επενδυτές στο πολύτιμο μέταλλο. Ετσι, έπειτα από μήνες συνεχούς ανόδου, η νέα αυτή στροφή των επενδυτών οδήγησε χθες την τιμή του χρυσού στο νέο ιστορικό υψηλό, των 2.021 δολ. η ουγγιά.

Η συνεχιζόμενη άνοδος του λαμπερότερου από τα ασφαλή καταφύγια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παρατεταμένη αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η πανδημία. Η πανδημία στοιχειοθετεί απειλή για τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία, ενώ οξύνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις, όπως η ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο και οι περιφερειακές εστίες ανάφλεξης. Και καθώς η αμερικανική οικονομία χειμάζεται από την εκτίναξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού και ο ευεργετικός αντίκτυπος των έκτακτων μέτρων εξαντλείται, το δολάριο υποχωρεί.

Ο χρυσός κινείται, όμως, αντίστροφα προς το δολάριο, καθώς η υποχώρηση του ισχυρότερου νομίσματος στον κόσμο έναντι άλλων νομισμάτων καθιστά το πολύτιμο μέταλλο προσιτό σε άλλα νομίσματα. Αυξάνεται, έτσι, η ζήτηση για χρυσό ασκώντας ανοδικές πιέσεις στην τιμή του.

Αυτός ο συνδυασμός παραγόντων έχει οδηγήσει φέτος τις τιμές του χρυσού στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Σεπτέμβριο του 2011. Από τις αρχές του έτους έχουν εκτιναχθεί συνολικά κατά 32% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδό τους από το 1979. Και οι αναλυτές της αγοράς εξακολουθούν να προεξοφλούν περαιτέρω άνοδο. Αρκετοί προβλέπουν, άλλωστε, μεγαλύτερη εκτίναξη του αργύρου, με τον Μάικλ Σούεχ, στρατηγικό αναλυτή εμπορευμάτων και συναλλάγματος στην Deutsche Bank, να δηλώνει στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ότι ο άργυρος θα σημειώσει μεγαλύτερη άνοδο από αυτή του χρυσού. Οπως τονίζει ο Σούεχ, «ο άργυρος έχει ένα πολύ ισχυρότερο βιομηχανικό στοιχείο, γι’ αυτό και θα αυξηθεί η ζήτηση». Στην ίδια εκτίμηση καταλήγουν και αναλυτές του τραπεζικού ομίλου Citi, που παράλληλα εκτιμούν πως οι προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο αμερικανικές εκλογές θα αποτελέσουν ακόμη έναν παράγοντα ενισχυτικό για τις τιμές του αργύρου. Θεωρούν πιθανότερη έκβαση των εκλογών τη νίκη του Τζο Μπάιντεν και εκτιμούν πως στην περίπτωση αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα πράσινων επενδύσεων σε υποδομές που έχει εξαγγείλει ο προεδρικός υποψήφιος. Και τότε θα αυξηθεί η ζήτηση για άργυρο.

Ηδη οι τιμές του αργύρου έχουν ακολουθήσει κατά πόδας τον χρυσό σημειώνοντας άνοδο 30% από τις αρχές του έτους. Οπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς την ανάκαμψή της που θα οδηγήσει σε αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και κατανάλωσης. Αυτή με τη σειρά της θα αυξήσει τη ζήτηση για άργυρο, καθώς το πολύτιμο μέταλλο χρησιμοποιείται εκτεταμένα σε πολλές βιομηχανίες.

Μεταξύ αναλυτών υπερισχύει, πάντως, η πρόβλεψη πως θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία και τα δύο πολύτιμα μέταλλα. Οπως τονίζουν, υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων που υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα μεγάλα νομίσματα και ιδιαιτέρως στο δολάριο. Ανάμεσα στους παράγοντες αυτούς συγκαταλέγονται τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης αλλά και η αύξηση των δημοσίων δαπανών που έχουν αποφασίσει οι περισσότερες κυβερνήσεις στον δυτικό κόσμο για να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine + 8 =