αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρχονται 27.500 έλεγχοι της εφορίας μέσα στο 2022- Τι θα ψαχτεί

Έρχονται 27.500 έλεγχοι της εφορίας μέσα στο 2022- Τι θα ψαχτεί

Ένας στους δέκα φορολογικούς ελέγχους του επομένου έτους θα αφορά μη ετήσιες υποχρεώσεις φορολογίας κεφαλαίου, με τα ακίνητα να έχουν την τιμητική τους εκτός από την αγορά και στις λίστες της εφορίας.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, όπως κάθε χρόνο τέτοιες μέρες έδωσε εντολές για τους ελέγχους που θα πρέπει να διενεργήσουν το επόμενο έτος οι ελεγκτικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με την απόφαση:

  1. Το 2022 θα διενεργηθούν 25.000 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης.
  2. Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων του προηγούμενου εδαφίου, θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας, για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
  3. Επιπλέον, το έτος 2022 θα διενεργηθούν από τις ως άνω ελεγκτικές υπηρεσίες 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν εξοπλιστεί με νέα εργαλεία με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και περισσότερους από 900 υπαλλήλους να έχουν πλέον εκπαιδευτεί σε αυτές.

Το 2022 άλλωστε η ΑΑΔΕ σχεδιάζει αξιοποίηση και της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης με ένα σύστημα άντλησης στοιχείων, και αξιολόγησης τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων που ελέγχονται διαδοχικά και επαληθεύονται συστηματικά.

Με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης και το συνδυασμό ειδικών αλγορίθμων εντοπίζουν με κριτήρια risk analysis εντοπίζονται οι «ύποπτοι» για φοροδιαφυγή, πριν αναλάβουν οι ελεγκτές τα περαιτέρω. Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να εφαρμόσει το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης στο σύνολο της φορολογίας εντοπίζοντας περιπτώσεις απάτης στο φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, σε δασμούς, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ενδοομιλικές συναλλαγές κ.λπ.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 + eight =