αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρχονται τα πρόστιμα για τις εταιρίες Courier- Περίπου 3.000 καταγγελίες πολιτών μέσα στο δεύτερο lockdown

Έρχονται τα πρόστιμα για τις εταιρίες Courier- Περίπου 3.000 καταγγελίες πολιτών μέσα στο δεύτερο lockdown

Αντιμέτωπες με πρόστιμα αναμένεται να βρεθούν εγχώριες εταιρείες ταχυμεταφορών λόγω των μεγάλων προβλημάτων που παρατηρήθηκαν στις παραδόσεις κατά την περίοδο της πανδημίας. Οι χιλιάδες καταγγελίες που κατατέθηκαν επίσημα κινητοποίησαν την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η οποία ζήτησε εξηγήσεις από τις εταιρείες courier και μέσα στις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να αποφασίσει για κυρώσεις.

Όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες η κατάσταση που αντιμετώπισαν οι εταιρείες ταχυμεταφορών μπορεί να ήταν πρωτοφανείς λόγω της καραντίνας και των κλειστών καταστημάτων που εκτόξευσαν το ηλεκτρονικό εμπόριο, ωστόσο δύσκολα μπορεί να δικαιολογηθεί η εκτίναξη των καταγγελιών. Και αυτό όταν θεωρείται δεδομένο πως μόνο ένα μικρό ποσοστό των προβλημάτων απεικονίζεται σε αυτές, καθώς πολλοί καταναλωτές δεν προχωρούν σε καταγγελία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταγγελίες το χρονικό διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου 2020, κατά το πρώτο lockdown, επταπλασιάστηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Το μεγάλο… Βατερλό ήρθε κατά το δεύτερο lockdown, όπου οι εταιρείες courier δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στον υψηλό όγκο των αποστολών, οδηγώντας μερικές απ’ αυτές στο να σταματήσουν να δέχονται δέματα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2019 έως τις 15 Ιανουαρίου 2020 οι καταγγελίες για εταιρείες courier δεν ξεπερνούσαν τις 200, το ίδιο χρονικό διάστημα φέτος προσέγγισαν τις 3.000. 

Τα στοιχεία που “καίνε” τις εταιρείες 

Πολλές καταγγελίες αφορούν τις πολυήμερες καθυστερήσεις στις παραδόσεις. Για το συγκεκριμένο θέμα η ΕΕΤΤ καλείται να εξετάσει ποιες είναι οι πραγματικές ευθύνες που έχουν οι εταιρείες ταχυμεταφορών ως προς τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο των αδειών που έχουν λάβει και ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι ανωτέρας βίας που οδήγησαν στην πλήρη απορρύθμιση των ταχυμεταφορών. 

Αν στο θέμα των καθυστερήσεων αναμένεται να υπάρξει μια κατανόηση από την ΕΕΤΤ, ειδικά για το πρώτο κύμα της πανδημίας που έπιασε τελείως απροετοίμαστες τις εταιρείες, αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι το ίδιο δεν θα συμβεί για άλλες καταγγελίες που στοιχειοθετούν ξεκάθαρη παραβίαση των όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων ταχυμεταφορών. 

Βασικό ζήτημα αποτελεί η τακτική που υιοθέτησαν πολλές εταιρείες courier, ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων, για ειδοποιήσεις παραλαβής από το κατάστημα επειδή θεωρητικά οι διανομείς δεν έβρισκαν τους παραλήπτες. Υπάρχουν χιλιάδες καταγγελίες καταναλωτών που λόγω της καραντίνας βρισκόντουσαν σπίτι τους και έβρισκαν ειδοποίηση στην πόρτα τους, ενώ το κουδούνι δεν είχε χτυπήσει ποτέ, ή λάμβαναν SMS πως ο διανομέας δεν τους βρήκε ενώ δεν είχαν φύγει λεπτό από το σπίτι. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών και τη δημιουργία ατελείωτων ουρών έξω από τα καταστήματα των εταιρειών courier με αποτέλεσμα τον συνωστισμό εν μέσω πανδημίας. 

Επαγγελματίας του κλάδου που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του εξηγεί στο Capital.gr πως η τακτική των ειδοποιητηρίων ακολουθείται όταν οι διανομείς έχουν πάρα πολλές παραδόσεις που δεν μπορούν να γίνουν μέσα σε μια ημέρα. “Για κάθε παράδοση χρειάζονται τουλάχιστον πέντε λεπτά, και αν πρόκειται για αντικαταβολή ακόμη παραπάνω. Το να αφήσεις ένα χαρτάκι θέλει μερικά δευτερόλεπτα. Αν αυτά τα τέσσερα κερδισμένα λεπτά τα πολλαπλασιάσουμε με 50, 80 ή και 100 αποστολές καθημερινά τότε γίνεται ξεκάθαρο το πόσο χρόνος κερδίζεται ανά διανομέα”, σημειώνει. 

Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι πολλές εταιρείες δεν τηρούσαν την υποχρέωση που έχουν βάσει της άδειας λειτουργίας τους ως ταχυδρομικοί πάροχοι για δεύτερη προσπάθεια παράδοσης του δέματος σε περίπτωση απουσίας του παραλήπτη. Τέλος, δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των προβλημάτων που εμφανίστηκαν αφορούν εγχώριες εταιρείες, ενώ οι παραδόσεις από ξένους ομίλους γινόντουσαν κανονικά. 

Πότε θα αποφασίσει η ΕΕΤΤ 

Κανονικά η ΕΕΤΤ θα καλούσε τους εκπροσώπους των εταιρειών σε ακρόαση. Όμως, λόγω της πανδημίας αποφασίστηκε να ζητηθούν έγγραφες εξηγήσεις. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν υποβληθεί τα σχετικά υπομνήματα για το πρώτο και το δεύτερο lockdown, ενώ η ΕΕΤΤ ετοιμάζεται να ζητήσει ανάλογα υπομνήματα και για το διάστημα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων έως σήμερα. 

Η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ, ως αρμόδια Αρχή, θα εξετάσει τις καταγγελίες και τις εξηγήσεις των εταιρειών για κάθε κύμα της πανδημίας και θα αποφασίσει ανάλογα. Έτσι, δεν αποκλείεται μια εταιρεία να λάβει απλά μια σύσταση για την περασμένη άνοιξη, αλλά να κληθεί να πληρώσει πρόστιμο για την περίοδο των Χριστουγέννων. 

Ένα ακόμη ζήτημα που σύμφωνα με πληροφορίες λειτουργεί επιβαρυντικά για τις εταιρείες ταχυμεταφορών, ειδικά για το δεύτερο lockdown, είναι ότι συνέχισαν να λαμβάνουν αντικείμενα προς παράδοση, χωρίς να ενημερώνουν για μεγάλες καθυστερήσεις και τελικά αναγκάστηκαν να ενημερώσουν επίσημα για τα προβλήματα μετά από παρέμβαση των αρμόδιων Αρχών. 

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 − two =