αρχικηVIRALΈρχονται τα αεροπλάνα με «ψεύτικα παράθυρα»- Ποια θα είναι τα υπέρ και τα κατά

Έρχονται τα αεροπλάνα με «ψεύτικα παράθυρα»- Ποια θα είναι τα υπέρ και τα κατά

Πώς θα ήταν τα ταξίδια μας αν τα αεροπλάνα δεν είχαν παράθυρα; Η σκέψη μοιάζει εφιαλτικά κλειστοφοβική, αλλά ίσως να μην είναι. Παρ’ όλα αυτά, τα αεροπλάνα χωρίς παράθυρα έρχονται. Και μπορεί η εμπειρία να μην ακούγεται ιδανική, αλλά η έλλειψη παραθύρων θα μπορούσε να κάνουν τα αεροσκάφη ελαφρύτερα και έτσι φθηνότερες τις πτήσεις.

Αν και οι σχεδιαστές θεωρούν πως θα είναι πρόσκληση να πείσουν τους επιβάτες, η Emirates παρουσίασε μια καμπίνα πρώτης κατηγορίας στα αεροσκάφη Boeing 777-300ER, η οποία διαθέτει μόνο εικονικά παράθυρα που αποτελούνται από ψηφιακές οθόνες. Τα παράθυρα εμφανίζουν το τοπίο που καταγράφουν οι κάμερες οι οποίες είναι τοποθετημένες στο εξωτερικό του αεροσκάφους. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Emirates Tim Clark στο BBC, ο στόχος της αεροπορικής εταιρείας είναι να τοποθετήσει ψεύτικα παράθυρα σε όλα τα αεροπλάνα στο άμεσο μέλλον.

Ο Clark λέει ότι η αφαίρεση των παραθύρων θα μπορούσε να κάνει τα αεροπλάνα περίπου 50% ελαφρύτερα. Και τα ελαφρύτερα αεροπλάνα σημαίνουν λιγότερα καύσιμα και χαμηλότερο κόστος. Επιπλέον λέει πως η εναλλακτική που προτείνει η εταιρία προσφέρει καλύτερη ποιότητα των εικόνων ακόμη και από την φυσική όραση.

Τα κατά…

Οι εικόνες των καμπίνων πρώτης θέσης με εικονικά παράθυρα τα κάνουν να φαίνονται εντελώς φυσικά, αλλά μια δυσλειτουργία θα μπορούσε να είναι πρόβλημα. Ο αποπροσανατολισμός που θα δημιουργούσε μια βλάβη στο παράθυρο, η κλειστοφοβία -και η αίσθηση του μη ελέγχου – είναι μια πραγματική πρόκληση για πολλούς επιβάτες. Το να μην βλέπεις πραγματικά τον έξω κόσμο μπορεί να μην είναι ευχάριστο συναίσθημα. Οι σχεδιαστές της Emirates θα πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των επιβατών εάν αναμένουν ότι τα αεροπλάνα χωρίς παράθυρα θα γίνουν καθολική πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύστημα που είναι αξιόπιστο και υψηλής ανάλυσης ώστε να κάνει τους επιβάτες να ξεχνούν ότι κοιτάζουν μια οθόνη. Επίσης ένας εμπειρογνώμονας της αεροπορίας δήλωσε στο BBC ότι είναι σημαντικό το πλήρωμα να μπορεί να δει έξω σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι τα αεροπλάνα χωρίς παράθυρα είναι έτοιμα να γίνουν πραγματικότητα και αν εφαρμοστούν εκτιμάται πως θα αλλάξουν κατά πολύ το κόστος πτήσεων.

Πηγή: LIFO

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − seventeen =