αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρχονται μέτρα στήριξης ύψους 1,1 δισ. ευρώ για 3,2 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες (BINTEO)

Έρχονται μέτρα στήριξης ύψους 1,1 δισ. ευρώ για 3,2 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες (BINTEO)

Το πρόβλημα της τεράστιας ενεργειακής κρίσης με πρωτοφανή κύματα ακρίβειας που απειλούν την ευημερία όλων των κοινωνιών, υπογράμμισε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στην καθεμιά και στον καθένα, «σε στιγμές που ο κόσμος μας βιώνει τη βαθύτερη γεωπολιτική του κρίση εδώ και σχεδόν οκτώ δεκαετίες».

Τόνισε ότι όπως σε κάθε χώρα έτσι και στην Ελλάδα η νέα αυτή περιπέτεια έχει συνέπειες, ότι η αναταραχή είναι διεθνής και γι αυτό η αντιμετώπισή της δεν μπορεί παρά να είναι πρωτίστως υπόθεση της ευρωπαϊκής μας οικογένειας.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στη σημασία του ότι η Κομισιόν επεξεργάζεται ήδη παρεμβάσεις στη διαμόρφωση των χονδρικών τιμών φυσικού αερίου ώστε να χτυπηθεί η διεθνής κερδοσκοπία που ανατροφοδοτεί τη γεωπολιτική κρίση, προκαλώντας αλυσιδωτές ανατιμήσεις. Εκφράζοντας την ελπίδα πως στο Επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υπάρξει συμφωνία ώστε να τεθούν κανόνες στις αγορές, ανέφερε πως «αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να δράσουμε, ακόμα μια φορά, και σε επίπεδο εθνικό. Έτσι, αύριο το πρωί, οι υπουργοί Οικονομικών, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης θα ανακοινώσουν ένα τρίμηνο πρόγραμμα σημαντικών πρόσθετων ενισχύσεων».

Αναλυτικά επεσήμανε πως πρόκειται για μέτρα που απευθύνονται στους πιο αδύναμους και στη μεσαία τάξη «Μελετημένες παρεμβάσεις ύψους 1,1 δισ. που θα ανακουφίσουν 3,2 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες, αλλά και τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 30.000 ευρώ το χρόνο». Υπογράμμισε πως «οι ρυθμίσεις αφορούν όλα τα μέτωπα της ακρίβειας: την τόνωση του εισοδήματος με ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλά αμειβόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά, που έχουν σήμερα και τα περισσότερα έξοδα. Τη γενναία επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Αλλά και τη μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, με την κάλυψη 180 λίτρων (σσ. το 3μηνο) για την κίνηση των οχημάτων. Ενώ συνδυάζονται με ειδικές μέριμνες για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Και, βέβαια, όλα αυτά πλαισιώνονται από τον νέο, χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ και από την επικείμενη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού».

Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι νέες ρυθμίσεις υπηρετούν δύο αρχές: «πρώτον, είναι στοχευμένες και όχι οριζόντιες, δίνοντας ειδικότερη έμφαση στη στήριξη των πιο αδύναμων. Και δεύτερον, είναι ευθυγραμμισμένες με τη συνετή δημοσιονομική πολιτική την οποία έχουμε εξαρχής χαράξει», δηλαδή όπως χαρακτηριστικά είπε «μέτρα μετρημένα στο μέτρο της πραγματικότητας».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten − 1 =