αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈρχεται και στην Ελλάδα: Τι θα περιλαμβάνει το μοντέλο των μικροχρηματοδοτήσεων προς της επιχειρήσεις

Έρχεται και στην Ελλάδα: Τι θα περιλαμβάνει το μοντέλο των μικροχρηματοδοτήσεων προς της επιχειρήσεις

Δυνατή ένεση ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να χορηγήσει η ενεργοποίηση του θεσμού της μικροχρηματοδότησης, που εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η στρατηγική μελέτη έχει ολοκληρωθεί και σύντομα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και το σχετικό νομοσχέδιο που αφορά την παροχή μικροδανείων έως 25.000 ευρώ. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης χρηματοδοτικών εργαλείων, που στόχο έχουν να βοηθήσουν την επιχειρηματικότητα μέσω των μικροχρηματοδοτήσεων, προβλέπεται και η ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα.

Την προαναγγελία του νομοσχεδίου έκανε ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, μέσω twitter, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ευελπιστεί «να έχει διακομματική αποδοχή». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης, ο οποίος στην ομιλία του κατά το 4ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του Economist, αναφέρθηκε στην παροχή μικροδανείων, ύψους έως 25.000 ευρώ, αλλά και δανείων ύψους άνω των 25.000 με εγγύηση από το ΠΑΑ 2014-2020.

Βασικό πυλώνα της Αναπτυξιακής Στρατηγικής αποτελούν, σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, οι μικροπιστώσεις. Ήδη, ολοκληρώθηκε η στρατηγική μελέτη για την ανάπτυξη μικροχρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα, με την οποία έγινε εκτίμηση της ζήτησης, επισκόπηση της διεθνούς εμπειρίας, ενώ εξετάστηκε διεξοδικά και το πλαίσιο χρηματοδοτήσεων που εφαρμόζεται σε 2-3 επιλεγμένες χώρες.

Με καθυστέρηση δεκαετιών

Η ελληνική πρωτοβουλία για τα μικρά δάνεια αναμένεται να υλοποιηθεί κατά το πρότυπο της Γαλλίας, «έστω και με καθυστέρηση περίπου 20 χρόνων σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη», όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Η μικροχρηματοδότηση έρχεται ουσιαστικά να καλύψει το κενό χρηματοδοτικής εξυπηρέτησης του ελληνικού πληθυσμού, που είναι αποκλεισμένο από το τραπεζικό σύστημα. Ειδικότερα, αναμένεται να συμβάλει στην προαγωγή της επιχειρηματικότητας με τη διευκόλυνση της έναρξης νέων επιχειρήσεων, καθώς εστιάζει στη διάθεση μικρών ποσών ως κεφαλαίων εκκίνησης υπό τη μορφή δανείου, με περιορισμένες εγγυήσεις, ελάχιστα έως μηδαμινά έξοδα φακέλου, επιτόκιο που δεν θα είναι υψηλότερο από αυτό των τραπεζών και χρήση αποκλειστικά και μόνον για λόγους επιχειρηματικής ανάπτυξης για πολύ μικρές, μικρές, μικρομεσαίες υφιστάμενες ή νεοφυείς επιχειρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη μελέτη έχουν προσδιοριστεί, μεταξύ άλλων, οι ωφελούμενοι και οι ανάγκες κάλυψης, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες από τους παρόχους (τραπεζικά ιδρύματα και μη), και παράλληλα προτάθηκαν οι ρυθμίσεις που απαιτούνται σχετικά με το πλαίσιο αδειοδότησης και ελέγχου της λειτουργίας παρόχων, τους όρους παροχής των μικροχρηματοδοτήσεων, τη σύνδεση των μικροχρηματοδοτήσεων με το ΕΣΠΑ 2014-2020 και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Πηγή: ypaithros.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 − five =