αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρχεται φορολογικός μποναμάς τους επόμενους μήνες

Έρχεται φορολογικός μποναμάς τους επόμενους μήνες

Σε ένα φορολογικό γολγοθά με υποχρεώσεις 7 δισ. ευρώ θα κληθούν να ανέβουν οι φορολογούμενοι μέχρι και το Φεβρουάριο μαζί με την συνεχιζόμενη κρίση του κορονοϊού.

Παρά τις διευκολύνσεις μέσω αναβολής πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων οι υπόλοιποι πέντε μήνες του 2020, αλλά οι δύο πρώτοι μήνες του 2021 είναι φορτωμένοι με φόρους που αγγίζουν τα 7 δισ.

Μέσω της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων το δημόσιο έχει βεβαιώσει έως τώρα 2,9 δισ. φόρο εισοδήματος ενώ εκκρεμεί ακόμη η υποβολή 600.000 δηλώσεων μέχρι και το τέλος του μήνα οπότε λήγει και η σχετική προθεσμία. Με την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων ο οφειλόμενος φόρος εισοδήματος θα φτάσει τα 3,2 δισ. για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Από το τέλος του μήνα θα αρχίσουν να αποστέλλονται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ από τα οποία αναμένεται να εισπραχθούν άλλα 2,5 δισ. ευρώ μετά την μείωση κατά 22% του βασικού φόρου για τα ακίνητα που ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε το 2019 και θα ισχύσει και φέτος. Όπως και κάθε χρονιά έτσι και φέτος μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του του 2021 από όπου το δημόσιο αναμένει να εισπράξει άλλο 1,1 δισ. ευρώ.

Ειδικά για φέτος το δημόσιο θα αναμένει για τον Ιανουαρίου και τον Φεβρουάριο και τις δύο πρώτες δόσεις από την ειδική ρύθμιση σε 12 άτοκες ή 24 δόσεις με επιτόκιο έως και 2,5% έναντι φορολογικών υποχρεώσεων ύψους 2 δισ. οι πληρωμές των οποίων πήραν αναστολή μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου. Και από αυτή την πηγή αναμένονται επιπλέον έσοδα 150 -200 εκατ. ευρώ.

Διπλές και τριπλές υποχρεώσεις

Οι δυσκολίες δεν σταματούν μόνο στο ύψος των φόρων που αναμένεται να εισπραχθούν. Παρά την αύξηση των δόσεων για τον φόρο εισοδήματος από τις τρείς διμηνιαίες σε 8 μικρότερες μηνιαίες και για τον ΕΝΦΙΑ από τις 5 στις 6 οι τρείς τελευταίοι από τους επτά μήνες έχουν τριπλές υποχρεώσεις για ένα μεγάλο αριθμό φορολογούμενων.

Ειδικότερα:

Στο τέλος Αυγούστου περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι που δεν είχαν καταθέσει τις δηλώσεις του μέχρι και το τέλος Ιουλίου και θα το κάνουν με το τέλος του τρέχοντος θα πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση (τη δόση Ιουλίου και Αυγούστου) καθώς ο αριθμός των δόσεων δεν άλλαξε με την τελευταία παράταση.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Στο τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να καταβληθεί και η τέταρτη δόση του φόρου εισοδήματος αλλά και η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ. Βεβαίως οι δόσεις θα είναι μικρότερες.

Στο τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν η 5η δόση του φόρου εισοδήματος και η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Στο τέλος του Δεκεμβρίου προκύπτει τριπλή υποχρέωση. Θα πρέπει να πληρωθεί η έκτη δόση του φόρου εισοδήματος, η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία ως γνωστό πληρώνονται σε μια δόση.

Τον Ιανουάριο του 2021 θα πρέπει να πληρωθεί η έβδομη δόση του φόρου εισοδήματος, η 5η δόση του ΕΝΦΙΑ. Ειδικά για τις πληττώμενες υποχρεώσεις και τους εργαζόμενους του θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση για την ρύθμιση των αναβαλλόμενων φορολογικών υποχρεώσεων των μηνών Μαρτίου – Ιουλίου.

Το Φεβρουάριο το σκηνικό θα είναι ίδιο με αυτό του Ιανουαρίου καθώς θα πρέπει να πληρωθούν η όγδοη δόση του φόρου εισοδήματος, η έκτη δόση του ΕΝΦΙΑ και η δεύτερη δόση της ρύθμισης για τις αναβαλλόμενες φορολογικές οφειλές.

Πηγή: News247.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven − 4 =