αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρχεται το ψηφιακό ωράριο στις επιχειρήσεις

Έρχεται το ψηφιακό ωράριο στις επιχειρήσεις

Τον δρόμο για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας και του ψηφιακού ωραρίου ανοίγει σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Νοέμβριο. Στο υπουργείο Εργασίας έχει συσταθεί ήδη επιστημονική ομάδα εργασίας για να μελετήσει τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων και να καταλήξει σε θεσμικές και τεχνικές αλλαγές του συστήματος «Εργάνη». Πρόκειται για το νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη ΙΙ» που σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση θα αποτελέσει τομή στη σχέση πολιτείας, επιχειρήσεων και εργαζομένων, υποστηρίζοντας ταυτοχρόνως τη νέα ανταγωνιστική τροχιά της ελληνικής οικονομίας.

Η νομοθετική πρωτοβουλία που έρχεται για το σύστημα «Εργάνη ΙΙ» θα βασιστεί στους παρακάτω άξονες προτεραιότητας:

• Ανάπτυξη και ενσωμάτωση στο σύστημα νέων ψηφιακών λειτουργιών, όπως το ψηφιακό ωράριο και η κάρτα εργασίας.

• Δραστική απλοποίηση και αλλαγή στη σχεδιαστική φιλοσοφία με πυρήνα την ενιαιοποίηση επιμέρους λειτουργιών και οδηγιών χρήσης.

• Κωδικοποίηση και απλοποίηση του σχετικού νομοθετικού και κανονιστικού περιεχομένου (νόμοι, κανονιστικές ρυθμίσεις και εγκύκλιοι) για καλύτερη εφαρμογή της νομοθεσίας.

• Ενίσχυση των επιχειρησιακών και αναλυτικών δυνατοτήτων του συστήματος, για την παροχή ολοκληρωμένης πληροφόρησης στους κοινωνικούς εταίρους, στα ερευνητικά κέντρα και στην πολιτεία.

• Βελτίωση διαλειτουργικότητάς του με άλλες κρίσιμες βάσεις δεδομένων της πολιτείας, ιδίως δε του ΕΦΚΑ και της ΑΑΔΕ και, κατά συνέπεια, την περαιτέρω αξιοποίησή του ως μέσου σχεδιασμού ορθολογικών και αποδοτικών δημόσιων πολιτικών για την τόνωση της απασχόλησης, τον έλεγχο της αγοράς εργασίας και τη ριζική αντιμετώπιση παθογενών συμπεριφορών όπως η αδήλωτη, η υποδηλωμένη και η ανασφάλιστη εργασία.

• Αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και μείωση κόστους συμμόρφωσης των εργοδοτών.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους ολοκληρώθηκε, και για την επεξεργασία των προτάσεων που υπεβλήθησαν συστάθηκε ήδη επιτροπή-ομάδα εργασίας.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 4 =