αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈρχεται το εθνικό μητρώο για startups και φορολογικά κίνητρα σε Business Angels που θα κάνουν επενδύσεις

Έρχεται το εθνικό μητρώο για startups και φορολογικά κίνητρα σε Business Angels που θα κάνουν επενδύσεις

Νέα ώθηση θέλει δώσει η Κυβέρνηση στις Ελληνικές startups. Εκτός από το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων «Elevate Greece», δρομολογείται η παροχή φορολογικών κινήτρων σε επιχειρηματικούς αγγέλους («Business Angels») για την επένδυση κεφαλαίων σε νεοφυείς επιχειρήσεις της πλατφόρμας. Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναφέρουν στα «ΝΕΑ» πως στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, φορολογική έκπτωση.

Συγκεκριμένα, το 50% του χρηματικού ποσού που θα επενδύουν σε κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις του Μητρώου θα αφαιρείται από τον φόρο του φυσικού προσώπου. Θα μπορεί, ανά έτος, να επενδύει έως 300.000 ευρώ συνολικά, όμως το ποσό αυτό θα μοιράζεται σε 100.000 ευρώ ανά επιχείρηση και μέχρι τρεις επιχειρήσεις ανά έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», στο εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να ενταχθεί διάταξη η οποία θα προβλέπει και κρατική επιδότηση, μέσω κοινοτικών πόρων, του 50% των ασφαλιστικών εισφορών ή και της μισθολογικής δαπάνης μιας νεοφυούς επιχείρησης, πιθανότατα 1-2 χρόνια.

Η νέα πύλη για τις startups, η οποία αναμένεται να είναι λειτουργική από τα μέσα Αυγούστου, ουσιαστικά είναι μία ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι εταιρείες που θα εγγράφονται χαρακτηρίζονται, επισήμως, από την πολιτεία ως νεοφυείς. Ολα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα χαρακτηριστικά: καινοτομία και δυνατότητα κλιμάκωσης του εγχειρήματος (scalability).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κάθε εταιρεία που θα εγκρίνεται και θα αποτελεί μέλος του Μητρώου θα έχει το δικό της προφίλ, το οποίο θα είναι δημόσιο για να μπορέσουν όσοι επιθυμούν να μάθουν για την εταιρεία ή να επενδύσουν. Αν και θυμίζει αρκετά ένα δίκτυο τύπου Facebook, υπάρχουν διαφορές, όπως ότι δεν υπάρχει διαδραστικότητα με το κοινό, αλλά δίνεται η δυνατότητα μόνο στα μέλη μεταξύ τους να συνεργαστούν. Στο πλαίσιο αυτό οι νεοφυείς εταιρείες του Μητρώου θα μπορούν να αναρτούν αγγελίες για πλήρωση θέσεων εργασίας, αλλά και αν χρειάζονται συνέργεια με άλλη εταιρεία του Μητρώου.

Η σύσταση του Μητρώου, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έχει βασικό στόχο την αξιόπιστη καταγραφή των νεοφυών επιχειρήσεων και δίνεται μεγάλη σημασία στη χαρτογράφηση του οικοσυστήματος και στη μεταξύ τους δικτύωση. Δρομολογείται η δημιουργία συστήματος παρακολούθησης μέσω ειδικού dashboard με metadata analysis και ενεργοποιείται βάση δεδομένων για την εύρεση εξειδικευμένων επιστημονικών θέσεων εργασίας σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Η λειτουργία της πλατφόρμας στοχεύει στο να στείλει σήμα πως η Ελλάδα πλέον έχει «χτίσει» ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον σε Angel Investors, Venture Capital Funds και επιχειρήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × five =