αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρχεται ο διαγωνισμός για το «λίφτινγκ» του Σκορπιού, που θα κοστίσει 160 εκατ. ευρώ

Έρχεται ο διαγωνισμός για το «λίφτινγκ» του Σκορπιού, που θα κοστίσει 160 εκατ. ευρώ

Ένα από τα λιγοστά μεγάλα έργα ανάπτυξης ακινήτων, που αναμένεται να αποτελέσει όαση για τις εγχώριες κατασκευαστικές εταιρείες, αναμένεται να βγει στην αγορά το αμέσως προσεχές διάστημα. Ο λόγος για το έργο της ανακατασκευής, προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ, του ιδιωτικού νησιού Σκορπιός, που ανήκει στον Ρώσο Ολιγάρχη Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ. Ήδη, εδώ και μερικές εβδομάδες στο νησί των 830 στρεμμάτων έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες, ενώ πρόσφατα η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων ανάπλασης εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Σειρά, πλέον, έχει ο “σκληρός πυρήνας” της ανακατασκευής του νησιού που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου τρία χρόνια.

Ο διαγωνισμός

Ο κύριος όγκος της επένδυσης θα λάβει χώρα σε έκταση δύο στρεμμάτων στο ανατολικό τμήμα του νησιού, σε κοντινή απόσταση από τη ροζ βίλα. Θα περιλαμβάνει ένα κύριο συγκρότημα δύο επιπέδων, με επτά VIP υπνοδωμάτια, τρεις πισίνες, τεχνητή λίμνη, χώρους θαλασσοθεραπείας (Spa), αίθουσα προβολών, κουζίνα, καθιστικά και άλλους κοινόχρηστους χώρους. Θα κατασκευαστούν ακόμη 12 καινούργιες βίλες, με τη σχεδιαζόμενη οικιστική ζώνη να προβλέπεται ότι θα διαθέτει συνολικά 42 κλίνες.

Επίσης, θα ανακαινιστούν η ανατολική και νότια παραλία, θα εκσυγχρονιστούν οι υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις, θα αναβαθμιστούν οι υποδομές (εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, αφαλάτωσης, υποσταθμών μέσης τάσης κ.λπ.) θα υλοποιηθούν νέοι παιδότοποι και χώροι περιήγησης, νέο αμφιθέατρο, θα πραγματοποιηθούν εκτεταμένες εργασίες ανάπλασης στην περιοχή της φάρμας και θα δημιουργηθούν νέοι στάβλοι και αρένα ιππασίας.

Η ανάθεση του έργου της κατασκευής θα πραγματοποιηθεί, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, που θα διενεργήσει η Μυκήναι, η εταιρεία που συστάθηκε με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την επίβλεψη των εργασιών ανάπλασης στο νησί.

“Θα υιοθετηθεί η διεθνής διαδικασία που προβλέπεται για αυτού του είδους τα έργα, με πρώτο βήμα τη δημοσίευση των τευχών δημοπράτησης. Θα τεθεί ως όρος, ο ανάδοχος να προχωρήσει στην ανάθεση σε τοπικές εργοληπτικές επιχειρήσεις των απαιτούμενων υπεργολαβιών”, αναφέρει στo Capital.gr ο Ανδρέας Λεωνίδου, πολιτικός μηχανικός και διευθυντής του έργου ανάπλασης του Σκορπιού.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται να λάβει χώρα το αμέσως προσεχές διάστημα, με αντίστοιχο έργο που περιλαμβάνει ανάπτυξη νέων οικιστικών συγκροτημάτων και ανάπλαση εκτεταμένων εκτάσεων επί ιδιωτικής νησίδας, να είναι μοναδικό για τα εγχώρια δεδομένα.

Σήμερα στον Σκορπιό απασχολούνται περίπου 50 άτομα για τη συντήρηση των κτιρίων και την εν γένει εύρυθμη λειτουργία του νησιού, ενώ, όταν το έργο τεθεί στη φάση της κατασκευής, εκτιμάται ότι θα απασχοληθούν 150 έως 200 άτομα, αριθμός που θα είναι αρκετά μεγαλύτερος στη φάση της κατασκευής. Το επενδυτικό σχέδιο, που σε κυβερνητικά έγγραφα απαντάται ως “πολυτελής τουριστική μονάδα VIP Exclusive Club”, έλαβε πριν από περίπου ένα χρόνο την έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, έχοντας ενταχθεί στις διατάξεις του Ν.3894/2010 που προβλέπει ταχύρρυθμες εγκριτικές διαδικασίες.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 − four =