αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρχεται κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ

Έρχεται κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ

Επίσκεψη στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από θέματα εργασιακά και ασφαλιστικά, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η μεταρρύθμιση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού, στην εντατικοποίηση των ελέγχων και σε επιμέρους ζητήματα, όπως αυτό της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Σε δηλώσεις του, μετά τη σύσκεψη, που προηγήθηκε, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση αποδίδει σημασία στον κοινωνικό διάλογο, με γνώμονα την εξεύρεση βέλτιστων λύσεων και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους. Όπως είπε, στο υπουργείο Εργασίας έχει γίνει σημαντική δουλειά όλη την πενταετία, η οποία αποτυπώνεται στη μείωση της ανεργίας, στη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, αλλά και στη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος, έχοντας πάντα ως πρώτο στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στη μεταρρύθμιση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, που έχει έναν και βασικό σκοπό να καταγράφεται και, κατά συνέπεια, να αμείβεται ο πραγματικός χρόνος εργασίας. «Αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας να εφαρμοστεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Τα οφέλη ως προς την αποτύπωση της πραγματικής υπερωριακής εργασίας προς όφελος των εργαζομένων είναι ήδη αισθητά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το ζήτημα του κατώτατου μισθού, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση της κυβέρνησης ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Ειδική μνεία έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην ανάγκη να βελτιωθεί η συμμετοχή στην αγορά εργασίας πρωτίστως των γυναικών, των νέων, των ατόμων με αναπηρία, αλλά και των συνταξιούχων. Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης η οποία έδωσε τη δυνατότητα στους συνταξιούχους να εργάζονται χωρίς περικοπή της σύνταξής τους και μόνο με φορολόγηση του πραγματικού χρόνου εργασίας τους έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Επίσης, επεσήμανε την ανάγκη πρόσθετων εργαλείων για τη συμμετοχή των γυναικών.

«Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και στη δουλειά που κάνει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης με πολλά νέα προγράμματα και, πλέον, βλέπουμε μια σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ της προσφοράς του εργατικού δυναμικού και της ζήτησης» προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης και ανέφερε ότι εκεί εντάσσεται και το ζήτημα του εξορθολογισμού του πλαισίου των μετακλήσεων εργαζομένων από το εξωτερικό. «Αυτή είναι μια λύση ανάγκης, αλλά απαραίτητη, όμως, για συγκεκριμένους κλάδους, η οποία πρέπει να διεκπεραιώνεται με ταχύτητα, ώστε να μην έχουμε κενά στην αγορά εργασίας σε κρίσιμους κλάδους, όπως ο πρωτογενής τομέας και ο τομέας των κατασκευών» διευκρίνισε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Business Insider: Το σχέδιο της Ελλάδας για 6ημερη εργασία… μπορεί να μην πάει καλά

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × five =