αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρχεται η online διασύνδεση POS – ταμειακών μηχανών

Έρχεται η online διασύνδεση POS – ταμειακών μηχανών

Αποφάσεις για τεχνικές προδιαγραφές, που θα επιτρέψουν την online διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες η ΑΑΔΕ, προετοιμάζοντας το έδαφος για την εφαρμογή του μέτρου την άνοιξη.

Ειδικότερα, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή καθορίστηκαν τεχνικές προδιαγραφές για δύο νέους τύπους φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού (ΦΗΜ). Πρόκειται για τον φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό άθροισης και σήμανσης γενικού τύπου και (ΦΗΜΑΣ) και τον ΦΗΜΑΣ εστιατορίου.

1. Ο ΦΗΜΑΣ παρέχει στους χρήστες νέες δυνατότητες, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ακρίβεια των δεδομένων που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ, διασυνδέεται με POS για να διαβιβάζει τις συναλλαγές πληρωμών με κάρτα, και αναβαθμίζεται χωρίς επιτόπια επίσκεψη τεχνικού.

2. Ο ΦΗΜΑΣ εστιατορίου προορίζεται για επιχειρήσεις εστίασης που διαθέτουν τραπέζια. Εχει, επιπλέον, προδιαγραφές ασφαλείας και καταγράφει τη διαδικασία της συναλλαγής, από την έκδοση δελτίων παραγγελίας μέχρι την έκδοση της τελικής νόμιμης απόδειξης και την πληρωμή.

Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΑΑΔΕ, στόχος της είναι, εντός του 2023, οι επιχειρήσεις να λειτουργούν με σύγχρονους ΦΗΜ που είναι κατάλληλοι για τις συναλλαγές λιανικής που πραγματοποιούν. Το ειδικότερο χρονοδιάγραμμα αντικατάστασης των ΦΗΜ θα καθοριστεί σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν διαβούλευσης με τους φορείς της αγοράς.

Με δεύτερη απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις που προέκυψαν από τη σχετική διαβούλευση και τις δοκιμές υλοποίησης από τους κατασκευαστές, επικαιροποιούνται οι προδιαγραφές διασύνδεσης μεταξύ ΦΗΜ και EFT/POS τερματικών αποδοχής καρτών πληρωμών, όπως καθορίστηκαν με την Α. 1098/13-7-2022 και ισχύουν από 1.1.2023.

Τα κύρια σημεία της επικαιροποίησης είναι η βελτίωση της κρυπτογράφησης στην επικοινωνία μεταξύ των δύο συσκευών και ο τρόπος χειρισμού των πιθανών βλαβών είτε στον ΦΗΜ είτε στην υποδομή σύνδεσης των δύο συσκευών. Η διασύνδεση των ΦΗΜ με τα EFT/POS αποσκοπεί στη διευκόλυνση διενέργειας συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, με ταυτόχρονη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων από την έκδοση αποδείξεων λιανικής μέσω ΦΗΜ.

Εξάλλου, με τροποποίηση της κοινής απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών και του διοικητή της ΑΑΔΕ επέρχονται βελτιώσεις αναφορικά με τη διαβίβαση δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, διευκολύνοντας επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − three =