αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρχεται η σιδηροδρομική σήραγγα Σεπολίων

Έρχεται η σιδηροδρομική σήραγγα Σεπολίων

Μαζί με τα έργα έρχεται ακόμα μια συμπληρωματική σύμβαση για το έργο της Σιδηροδρομικής Σήραγγας Σεπολίων. Το έργο που συμβασιοποιήθηκε από την ΕΡΓΟΣΕ στα τέλη του 2018 χρειάστηκε δεύτερη συμπληρωματική σύμβαση. Η πρώτη ήταν τον Νοέμβριο του 2021 για 23,8 εκατ. ευρώ και τώρα θα προχωρήσει μια ακόμα το αμέσως επόμενο διάστημα για ακόμα 9 εκατ. ευρώ. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου έφτανε τα 150 εκατ. ευρώ και τώρα με τις 2 συμβάσεις φτάνει περίπου τα 100 εκατ. ευρώ. Ανάδοχο είναι το σχήμα ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ.

Είναι το μεγαλύτερο αστικό σιδηροδρομικό έργο της ΕΡΓΟΣΕ μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Το έργο αφορά στην κατασκευή νέας τετραπλής υπόγειας γραμμής με 2 σήραγγες από την έξοδο του σταθμού της Αθήνας μέχρι τις 3 Γέφυρες, αντικαθιστώντας την υφιστάμενη διπλή επίγεια γραμμή. Η εργολαβία χρηματοδοτείται από το Connecting Europe Facilities (CEF).

Πως προχωρά η κατασκευή

Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες στο έργο έχει προχωρήσει η πρώτη σήραγγα και έχει διαμορφωθεί η είσοδος της σήραγγας από τις 3 Γέφυρες και έχει προχωρήσει η αντιστήριξη της σήραγγας σε μήκος άνω των 500 μέτρων ενώ προχωρά και κατασκευή της πλάκας οροφής.

Η κατασκευή του υπόγειου τμήματος γίνεται με την μέθοδο του cover and cut, δηλαδή κατασκευάζεται η πλάκα οροφή στο επίπεδο σχεδόν της επιφάνειας και μετά γίνεται η διάνοιξη. Αυτο επιλέχθηκε για λόγους μικρότερης όχλησης καθώς πρόκειται για αστικό σιδηροδρομικό τμήμα και εκατέρωθεν υπάρχουν πολυκατοικίες.

Το επιπλέον κόστος προήλθε σύμφωνα με τη σύμβαση, σε πρόσθετη εργασία εκσκαφής για την κατασκευή διαφραγματικού τοίχου ορθογωνικής διατομής με την χρήση υδροφρέζας που κατέστη αναγκαία, λόγω των ορίων περιβαλλοντικής όχλησης της εργολαβίας.

Μέχρι σήμερα το ποσοστό προόδου του έργου έχει ξεπεράσει το 50% και στόχος είναι η λειτουργία της το 2024. Μόλις συμβεί αυτό θα αποκατασταθεί η διπλή γραμμή στο υπό κατασκευή τμήμα και τα τρένα θα μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς περιορισμούς.

Λόγω της κατασκευής της πρώτης από τις δύο σήραγγες, έχει σταματήσει η λειτουργία της δυτικής γραμμής και ουσιαστικά έχει μονοδρομηθεί η κυκλοφορία προκαλώντας κυκλοφοριακά προβλήματα. Η δεύτερη σήραγγα θα ξεκινήσει μετά την απόδοση σε κυκλοφορία της πρώτης.

Πηγή: ypodomes.com

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 3 =