αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρευνα BrainReGain: Οι Έλληνες του εξωτερικού είναι θετικοί να επιστρέψουν, αλλά ο χαμηλότερος μισθός είναι το Νο1 εμπόδιο

Έρευνα BrainReGain: Οι Έλληνες του εξωτερικού είναι θετικοί να επιστρέψουν, αλλά ο χαμηλότερος μισθός είναι το Νο1 εμπόδιο

Προβληματισμός διαπνέει μία σημαντική μερίδα Ελλήνων που μένουν στο εξωτερικό, οι οποίοι θα ήθελαν κάποια στιγμή αρκετά (34%) έως πάρα πολύ (26%) να επιστρέψουν μόνιμα στην Ελλάδα και μάλιστα το επιθυμούν περισσότερο σε σχέση με ένα ή δύο χρόνια πριν.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της ΜΚΟ BrainReGain, σε δείγμα 841 ατόμων περισσότερο του ενός τρίτου (34%) επιθυμεί «αρκετά» να επιστρέψει μόνιμα στη χώρα, ενώ 26,2% το θέλει πάρα πολύ. Ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων, της τάξης του 37,8% έχουν τόση επιθυμία να επιστρέψουν μόνιμα στη χώρα όσο και ένα ή δύο χρόνια νωρίτερα, ενώ μεγαλύτερη είναι η επιθυμία του 34,6%.

Ωστόσο, διαφορετικό είναι το χρονοδιάγραμμα που θέτει ο καθένας για την επιστροφή του με το 45% περίπου να θέλει να επιστρέψει άμεσα ή μέσα στην επόμενη πενταετία, ενώ το 20% επιθυμεί να επιστρέψει αργότερα και το 24,4% μετά τη συνταξιοδότηση. Για μία μεγάλη μερίδα των ερωτηθέντων (26%), κύριος ανασταλτικός παράγοντας για την επιστροφή τους είναι ο χαμηλότερος μισθός, ενώ άλλοι δήλωσαν ότι στην Ελλάδα θα αντιμετωπίσουν χειρότερες συνθήκες (20,1%), έλλειψη αντίστοιχης εργασίας (15,7%), απουσία αξιολόγησης (14,3%) ή μικρές προοπτικές εξέλιξης (5,5%).

Σύμφωνα με την έρευνα της BrainReGain, σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων Ελλήνων του εξωτερικού (28,1%) δεν θα δεχόταν μείωση μισθού επιστρέφοντας στην Ελλάδα. Ωστόσο, ένα 19,3% αυτών θα δεχόταν μείωση μισθού έως 10% και το 26,3% των ερωτηθέντων θα δεχόταν μείωση έως και 20% στο μισθό του. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι σχεδόν το ένα πέμτπο (18,8%) θα δεχόταν μείωση μεγαλύτερη του 30% και οι υπόλοιποι (7,7%) ακόμη περισσότερο.

Δύσκολη… η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα

Όσον αφορά την ίδρυση μίας επιχείρησης στην Ελλαδα, το ένα τρίτο των Ελλήνων του εξωτερικού (33,8%) θεωρεί ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η φορολογία και το ένα τρίτο (33,7%) η γραφειοκρατεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από δύο στους τρεις (59,7%) θέλουν να ζουν στην Ελλάδα και να εργάζονται εξ αποστάσεως για εταιρεία στο εξωτερικό. Σύμφωνα μάλιστα με τα πορίσματα του BrainRegGain, η διαπίστωση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει εξαιρετική ευκαιρία για τη χώρα μας, αφού οι οι άνθρωποι αυτοί θα συνέβαλαν στην ενίσχυση της οικονομίας και σε κάποιο βαθμό στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, ενώ παράλληλα δεν θα επηρέαζε αρνητικά στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Πόλο έλξης για τους Έλληνες του εξωτερικού αποτελεί εκτός από την τηλεργασία και οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, αφού το 38,8% θα ήθελε να δουλέψει σε πολυεθνική εάν επέστρεφε στη χώρα. Μία μικρότερη μερίδα των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ίδρυε δική της εταιρεία ή θα εργαζόταν σε μεγάλες ελληνικές εταιρείες και στο δημόσιο τομέα στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έρευνα έλαβαν 841 Έλληνες του εξωτερικού, εκ των οποίων το 80% είναι μεταξύ 25-44 ετών, το 77% διαθέτει τουλάχιστον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, το 92% ζει εκτός Ελλάδας εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια και το 85% είναι μισθωτοί.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 3 =