αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈρευνα 50 ετών εξηγεί: Αυτή είναι η Νο1 κίνηση που σε κάνει αντιπαθή σε ένα άλλο άτομο και μπορεί να καταστρέψει οποιαδήποτε σχέση

Έρευνα 50 ετών εξηγεί: Αυτή είναι η Νο1 κίνηση που σε κάνει αντιπαθή σε ένα άλλο άτομο και μπορεί να καταστρέψει οποιαδήποτε σχέση

Ψυχολόγοι έκαναν έρευνα πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις για περισσότερα από 50 χρόνια και ανακάλυψαν ότι οι περισσότερες αποτυγχάνουν λόγω κακής επικοινωνίας.

Στο βιβλίο του «What Predicts Divorce?», ο ψυχολόγος Δρ Τζον Γκότμαν προσδιορίζει τους τέσσερις πιο προβληματικούς τύπους επικοινωνίας στις σχέσεις, με βάση τις μελέτες του σε 40.000 ζευγάρια:

Περιφρόνηση: Έκφραση έλλειψης σεβασμού προς τους άλλους
Κριτική: Επίθεση στον χαρακτήρα ενός ατόμου
Αμυντικότητα: Προστασία από την κριτική χρησιμοποιώντας δικαιολογίες ή μετατόπιση ευθυνών
Stonewalling: Απόσυρση από την επικοινωνία αγνοώντας τον άλλο ή δηλώνοντας ότι είναι απασχολημένος. Δες αναλυτικά για αυτό εδώ.

Από αυτά τα τέσσερα, λέει ο Γκότμαν, ο αυτό που παίει μεγαλύτερο ρόλο και μπορεί να καταστρέψει μια ανθρώπινη σχέση, είναι η περιφρόνηση.

Όπως εξηγεί το CNBC σε άρθρο του, η περιφρόνηση είναι κάτι περισσότερο από κριτική ή να πεις κάτι αρνητικό. Είναι όταν ένας συνεργάτης/ φίλος/ σύντροφος ισχυρίζεται ότι είναι πιο έξυπνος, έχει καλύτερο ήθος ή είναι απλώς καλύτερος άνθρωπος από τον άλλο.

Ετσι το άλλο άτομο νιώθει ανάξιο. Ότι δεν τον εκτιμούν.

Για παράδειγμα, το να διακόπτεις συνεχώς το άλλο άτομο είναι ασέβεια. Αλλά μετατρέπεται σε περιφρόνηση όταν η διακοπή δεν είναι μια υπερβολική επιθυμία για συζήτηση, αλλά μια δήλωση ότι ο άλλος δεν έχει τίποτα ενδιαφέρον ή σημαντικό να πει.

Όταν αυτός ο τύπος συμπεριφοράς γίνεται συχνό φαινόμενο – και όταν είτε δεν αναγνωρίζεται, είτε γίνεται με πρόθεση – οποιαδήποτε σχέση, ακόμα και ένας γάμος, αντιμετωπίζει προβλήματα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 4 =