αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρευνα: 1 στους 3 Ελληνες κάτω των 30 ετών δεν είναι ικανοποιημένος από τη δουλειά του

Έρευνα: 1 στους 3 Ελληνες κάτω των 30 ετών δεν είναι ικανοποιημένος από τη δουλειά του

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν την Τετάρτη 23 Μαρτίου περισσότερα από 300 στελέχη του Ανθρώπινου Δυναμικού τα σημαντικά ευρήματα της Πανελλήνιας Έρευνας Ικανοποίησης Εργαζομένων που πραγματοποίησε η Edenred. Η έρευνα υλοποιήθηκε από την εταιρεία ερευνών Focus Bari, υπό την αιγίδα της Edenred και του ΣΔΑΔΕ (Σύνδεσμος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδος).

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από την κ. Άννα Καραδημητρίου (VP, Customer Experience & Innovation για την Focus Bari) στο πλαίσιο του συνεδρίου «Future of work», όπου όσοι παρακολούθησαν είχαν την ευκαιρία να μάθουν πρώτοι το βαθμό ικανοποίησης των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα, καθώς και τις προσδοκίες τους για το μέλλον, στον τομέα των παροχών.

Στόχος της εν λόγω έρευνας ήταν να καταγραφούν οι συνθήκες εργασίας, ο βαθμός ικανοποίησης των εργαζομένων στη χώρα μας, η τρέχουσα κατάσταση, αλλά και οι προσδοκίες των ατόμων για την «επόμενη ημέρα» στον τομέα των παροχών. Στην έρευνα, που διήρκεσε από τις 7/12 έως τις 22/12/2021, συμμετείχαν 1.841 εργαζόμενοι από διαφορετικούς κλάδους και εταιρείες (πολυεθνικές και ελληνικές) από όλη την Ελλάδα μέσω online ερωτηματολογίων.

Σχετικά με τον βαθμό ικανοποίησης, το 30% των εργαζομένων δηλώνει αρκετά ικανοποιημένο από την σημερινή θέση εργασίας, με το ηλικιακό group έως 30 ετών να φαίνεται πως αποτελεί τη σημερινή πρόκληση των HR Managers, αφού το 29% εκφράζει δυσαρέσκεια. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως ο βαθμός συνολικής ικανοποίησης, παρά την υγειονομική κρίση, εμφανίζει αύξηση συγκριτικά με το 2019 κατά 0,1 μονάδα.

Οι 3 σημαντικότεροι παράγοντες ικανοποίησης αφορούν στο «Αντικείμενο Εργασίας», στο «Αίσθημα Ασφάλειας» και στην «Υποστήριξη από τον Προϊστάμενο». Στον αντίποδα, βρίσκονται οι «Ευκαιρίες Εκπαίδευσης & Ανάπτυξης», η «Προοπτική Εξέλιξης» και η «Ανταπόκριση Αμοιβών σε Θέση & Ικανότητες», όπου οι συμμετέχοντες δήλωσαν λιγότερο ικανοποιημένοι.

Στο κομμάτι των παροχών, 9 στους 10 εργαζομένους λαμβάνουν τουλάχιστον μία παροχή από την εταιρεία στην οποία εργάζονται. Το «Ασφαλιστικό Πρόγραμμα Υγείας», οι «Διατακτικές Σίτισης» και η «Εργασία εξ αποστάσεως» είναι οι 3 βασικές παροχές που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι σήμερα.

Τι όμως επιθυμούν για το μέλλον; Προγράμματα υγείας και κάλυψη καθημερινών αναγκών, όπως σίτιση, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των παροχών που επιθυμούν για το μέλλον. Πιο συγκεκριμένα, το «Ασφαλιστικό Πρόγραμμα Υγείας», οι «Διατακτικές Σίτισης» και το «Συνταξιοδοτικό Πρόγραμμα», είναι οι top 3 παροχές που επιθυμούν για το μέλλον, ένα ίδιο μοτίβο με αυτό της έρευνας του 2019.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, επηρεασμένοι από την υγειονομική κρίση έχουν δώσει μεγάλη προτεραιότητα στην κάλυψη εξόδων σε ειδικότητες γιατρών καθώς και στη δυνατότητα εργασίας εξ’ αποστάσεως, σε Ελλάδα ή εξωτερικό. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως αυτή την στιγμή φαίνεται οι εργαζόμενοι που εργάζονται εξ αποστάσεως ή σε μικτό μοντέλο να είναι αισθητά πιο ικανοποιημένοι σε σχέση με αυτούς που εργάζονται σε φυσικό χώρο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 − four =