αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρευνα: Χριστούγεννα… με δανεικά δηλώνουν ότι θα κάνουν 1 στους 4 Έλληνες

Έρευνα: Χριστούγεννα… με δανεικά δηλώνουν ότι θα κάνουν 1 στους 4 Έλληνες

Χριστούγεννα με… δανεικά θα κάνει ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων φέτος, όπως προκύπτει από νέα έρευνα.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων Intrum σε 24 χώρες, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για τις συναλλακτικές συνήθειες των καταναλωτών (European Consumer Payment Report 2021), το 25% των καταναλωτών στην Ελλάδα δηλώνει ότι θα πληρώσει με πίστωση τα δώρα και τα τρόφιμα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των 24 χωρών στις οποίες έχει διεξαχθεί η έρευνα με το πρώτο, 26%, να συναντάται στην Ιρλανδία. Ο αντίστοιχος μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 16%. Ποσοστό 25% καταγράφεται επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, 24% στην Ισπανία και 23% στη Γαλλία. Αντιθέτως, τα χαμηλότερα ποσοστά όσων δηλώνουν ότι θα δανειστούν στις γιορτές καταγράφονται στην Εσθονία (4%), στην Ουγγαρία (7%), στην Τσεχία (7%), στη Λετονία και τη Λιθουανία (8%). 

Η αύξηση των χρεών σε συνδυασμό με την μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος για αρκετά νοικοκυριά σημαίνει ότι πολλοί είναι αυτοί που θα τους βρει η νέα χρονιά με περισσότερες οφειλές.

Σύμφωνα με την έρευνα της Intrum το 24% των νοικοκυριών στην Ελλάδα προβλέπει ότι στο τέλος του 2021 θα βρεθεί με περισσότερα χρέη από οποτεδήποτε άλλοτε, ποσοστό που είναι το πέμπτο μεγαλύτερο μεταξύ των 24 χωρών. Ο αντίστοιχος μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 17%, ενώ το υψηλότερο ποσοστό, 29%, συναντάται στη Ρουμανία. Ακολουθούν η Ιρλανδία με 27%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 26% και η Νορβηγία με 25%. 

«Αν και ένας στους τρεις καταναλωτές εκτιμά ότι η οικονομική του κατάσταση έχει χειροτερέψει μετά την εκδήλωση της πανδημίας, πολλοί είναι αυτοί που νιώθουν την ανάγκη να λάβουν σημαντική επιπλέον πίστωση για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με τα κοντινά και αγαπημένα τους πρόσωπα. Γνωρίζουμε ότι τα Χριστούγεννα είναι μία περίοδος που πολλοί άνθρωποι νιώθουν πιεσμένοι από τις προσδοκίες και τις δαπάνες και φέτος το βλέπουμε αυτό να συμβαίνει περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ειδικά μεταξύ των νεαρών ενηλίκων», σχολίασε η Άννα Φολ, υπεύθυνη επικοινωνίας της Intrum. Αυτοί που σκοπεύουν κυρίως να δανειστούν είναι οι οικογένειες με παιδιά και οι νέοι ενήλικες. 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 2 =