αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈρευνα Χάρβαρντ: Πως η ενεργή ακρόαση μπορεί να σε κάνει αγαπητό leader

Έρευνα Χάρβαρντ: Πως η ενεργή ακρόαση μπορεί να σε κάνει αγαπητό leader

Όταν σκέφτεσαι κάποιον leader, συνήθως φαντάζεσαι έναν άνθρωπο να μιλά σε μια ομάδα ή σε ένα γεμάτο αμφιθέατρο. Ωστόσο, η αντίληψη που λέει ότι η ηγεσία είναι συνδεδεμένη μόνο με την ομιλία, είναι λάθος.

Στην πραγματικότητα, αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι η ενεργή ακρόαση. Είναι το skill που μπορεί να σε κάνει αγαπητό μέσα σε μια εταιρία ή έναν Οργανισμό. Όπως λέει έρευνα του Χάρβαρντ, πάνω από το μισό του χρόνου μας στην εργασία ξοδεύεται στην ακρόαση. Αλλά πολύ γρήγορα ξεχνάμε τα περισσότερα από αυτά που ακούμε. Δεν αρκεί απλά να είσαι ακροατής. Η κακή ακρόαση μειώνει σημαντικά την επικοινωνία που έχεις με τους άλλους, και δεν σε βοηθά να γίνεις ένας πραγματικός leader.

Αυτό που χρειάζεσαι ως leader, είναι η ενεργή ακρόαση. Έτσι θα αυξήσεις την εμπιστοσύνη ανάμεσα στην ομάδα σου, θα τους παρακινήσεις να δουλέψουν ακόμα πιο δυναμικά, και θα μειώσεις τις συγκρούσεις. Θα είσαι εκεί για να λύσεις το κάθε πρόβλημα.

Τι σημαίνει όμως «ενεργός ακροατής»; Είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να κλείσεις απλά το στόμα σου και να ακούσεις. Για να είσαι «ενεργός ακροατής», πρέπει να ακούς ουσιαστικά τον άλλο. Να είσαι έτοιμος να κάνεις ερωτήσεις αν χρειαστεί, για να κατανοήσεις πλήρως αυτά που λέει. Και να δώσεις την όποια βοήθεια χρειάζεται.

Μην τσεκάρεις το κινητό σου ή το laptop σου όταν κάποιος σου μιλάει. Είπαμε: Χρειάζεται να ακούσεις με προσοχή αυτά που έχει να σου πει. Επίσης δείξε ότι ακούς τον συνομιλητή σου με προσοχή, χρησιμοποιώντας σωστά την γλώσσα του σώματος. Φρόντισε να είσαι στραμμένος προς αυτόν όταν μιλάει, να έχεις επαφή με τα μάτια, και μην έχεις σταυρωμένα τα χέρια σου. Αν καταφέρεις να είσαι ένας «ενεργός ακροατής» (και να το δείχνεις στον άλλο), τότε σύντομα θα γίνεις ένα αγαπητός leader.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 + nineteen =