αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈρευνα: «Φρένο» στις χρηματοδοτήσεις προς Ελληνικές startups το 2022

Έρευνα: «Φρένο» στις χρηματοδοτήσεις προς Ελληνικές startups το 2022

Το Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας), δημοσίευσε για έκτη συνεχόμενη χρονιά ένα εκτενές report, με σκοπό την καταγραφή των επενδυτικών ευκαιριών και του προφίλ των startups στην Ελλάδα.

Η φετινή έκδοση υποστηρίζεται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων -EATE (HDBI), και τελεί υπό τη χορηγία των Pfizer, Dialectica, Eurobank | egg – enter grow go | Corallia και SeedBlink.

Στο report καταγράφονται όλες οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος EquiFund, αλλά και από επενδυτικά σχήματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, και αναλύεται το προφίλ των εταιρειών που έχουν ενισχυθεί. Επίσης, ανανεώνονται και παρουσιάζονται οι λίστες με τις πιο επιτυχημένες ελληνικές startups, τόσο αυτών που έχουν λάβει την μεγαλύτερη χρηματοδότηση εντός του 2022 αλλά και συνολικά, όσο και αυτών που έχουν επιτύχει τις καλύτερες συμφωνίες εξαγοράς (exits). Επίσης, καταγράφονται οι 10 εταιρείες με την υψηλότερη αποτίμηση, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται ή πλησιάζουν στο στάδιο unicorn.

Tο Found.ation συνεργάστηκε με την Dialectica και τη SeedBlink, με στόχο να αναλύσει και να αναδείξει τα χαρακτηριστικά των startuppers, αλλά και δυνάμεων της startup κοινότητας που δεν είναι εύκολα ορατές, όπως οι angel investors και όσοι επιλέγουν να επενδύσουν μέσω πλατφορμών crowdfunding.

Μερικά από τα σημαντικότερα στοιχεία του report:

  • Καθώς ολοκληρώθηκε η επενδυτική περίοδος του EquiFund, ο απολογισμός δείχνει ότι περισσότερες από 138 εταιρείες υποστηρίχθηκαν συνολικά μέσω του προγράμματος, προσελκύοντας περισσότερα από 1,13 δισ. ευρώ σε συνολική χρηματοδότηση (με συμμετοχή τρίτων επενδυτών). Υπολογίζεται ότι οι εταιρείες που ενισχύθηκαν μέσω του προγράμματος απασχολούν περισσότερα από 6.000 άτομα στην Ελλάδα.
  • Περισσότερες από 50 εταιρείες χρηματοδοτήθηκαν μέσα στο 2022, προσελκύοντας περισσότερα από 310 εκατ. ευρώ (δεν περιλαμβάνονται ποσά δανεισμού). Το ποσό αυτό είναι μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2021 που ανερχόταν στα 540 εκατ. ευρώ. Περισσότεροι από 90 επενδυτές έδειξαν ενδιαφέρον για τις ελληνικές startups, ενώ το ποσοστό συμμετοχής στους γύρους χρηματοδότησης από επενδυτές εκτός Ελλάδας ανήλθε στο 73%.
  • Αυξημένη είναι η δραστηριότητα το 2022 από angel investors, η οποία φτάνει στο 10% των συνολικών επενδύσεων του 2022, ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το 2021. Ο μέσος επενδυτής συνεισφέρει με κεφάλαια αξίας περίπου 100.000 ευρώ ετησίως, δείχνοντας προτίμηση σε ελληνικές εταιρείες.Το κριτήριο που λαμβάνει περισσότερο υπόψη είναι η σύσταση της ομάδας όπου θα επενδύσει, ενώ οι δυσμενείς παγκόσμιες συγκυρίες δεν ανέκοψαν την επενδυτική του δραστηριότητα.
  • Στο πλαίσιο του ευρύτερου οικοσυστήματος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η Ελλάδα πρωτοπορεί όσον αφορά το ποσό των συνολικών κεφαλαίων που έχουν προσελκυσθεί το 2022, με περίπου 40% του συνόλου του venture funding στην περιοχή.
  • Το 2022, είδαμε επίσης ρεκόρ στα exits, καθώς εξαγοράστηκαν 19 ελληνικές startups. Τα πιο ηχηρά από αυτά είναι της Accusonus (από τη Meta) και της Pollfish (από την Prodege).
  • Ανάμεσα στις 10 ελληνικές startups με την υψηλότερη αποτίμηση, βρίσκονται εταιρείες όπως η Blueground και η Flexcar, οι οποίες θεωρούνται “soonicorns”. Υπολογίζεται ότι η συγκεντρωτική αποτίμηση αυτών των 10 εταιρειών είναι περίπου €5,5 δισ., ενώ του ελληνικού οικοσυστήματος στο σύνολό του ξεπερνάει τα €8 δισ.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το report (μόνο στα αγγλικά), κατεβάζοντάς το εδώ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 4 =