αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρευνα: «Φορτωμένοι» με πτυχία οι νέοι στην Ελλάδα. Αλλά βρίσκουν θέσεις χαμηλότερες των προσόντων τους

Έρευνα: «Φορτωμένοι» με πτυχία οι νέοι στην Ελλάδα. Αλλά βρίσκουν θέσεις χαμηλότερες των προσόντων τους

Μπορεί οι νέοι στην Ελλάδα να έχουν υψηλό επίπεδο μόρφωσης, φαίνεται όμως ότι αυτό δεν αρκεί για να τους οδηγήσει σε μια ποιοτική θέση εργασίας. Σύμφωνα με έρευνα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, πάνω από 3 στους 10 απασχολούμενους με υψηλά προσόντα καλύπτουν θέσεις εργασίας για τις οποίες απαιτούνται χαμηλότερου επιπέδου προσόντα.

Όπως προκύπτει από την έρευνα:

– Στο 19,9% η ανεργία το 2018 στους πτυχιούχους
-Στην τελευταία θέση η Ελλάδα στην ΕΕ των 28 σε απασχολούμενους με πτυχίο
-Πιο εύκολα βρίσκεις δουλειά αν δεν έχεις πτυχίο
-Στα όρια της φτώχειας οι νέοι έως 34 ετών με πανεπιστημιακές σπουδές
-Μείωση έως και 36,6 % (-8.373 ευρώ ετησίως) ο μισθός στην 9ετία της κρίσης.

Ειδικότερα, η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση στην ΕΕ των 28, με ποσοστό 33,9% στην αναντιστοιχία προσόντων και δεξιοτήτων, σε εργαζόμενους αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης η θέση εργασίας των οποίων υπολείπεται του μορφωτικού τους επιπέδου, με το χάσμα να διευρύνεται σημαντικά την περίοδο εντός κρίσης (2010-2018).

Στην ελληνική αγορά, καταγράφεται αναντιστοιχία μεταξύ των προσόντων που διαθέτουν οι απασχολούμενοι και αυτών που απαιτούνται για την επαρκή κάλυψη των θέσεων εργασίας και κατ΄ επέκταση οι χαμηλές αμοιβές παρά τις πανεπιστημιακές σπουδές. Τα προβλήματα αυτά οδηγούνστο φαινόμενο του brain drain καθώς όπως αναφέρει η έκθεση ένας εξειδικευμένος απόφοιτος επαγγελματικου λυκείου πληρώνεται με μισθό ανειδίκευτου εργάτη ως απόφοιτος γυμνασίου!

Σύμφωνα με την έκθεση η αγορά εργασίας στην Ελλάδα δεν ανταμείβει το επίπεδο τεχνολογικής εξειδίκευσης των αποφοίτων της εκπαίδευσης, που είναι προσανατολισμένο σε σύγχρονα επιστημονικά πεδία σπουδών (με μικρές αποκλίσεις από τις μέσες τιμές της ΕΕ-28). Άτυπα όμως, όπως αναλύει, έχει υιοθετήσει ένα μοντέλο που προκρίνει ως ικανοποιητικά προσόντα εργασίας: (α) τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, (β) τη γνώση της Αγγλικής σε επίπεδο Proficiency (αναγνωρισμένο δίπλωμα επάρκειας για διδασκαλία της Αγγλικής) και (γ) την τριετή προϋπηρεσία στο αντικείμενο. Ωστόσο, συνήθως το αντικείμενο εργασίας που προσφέρεται αντιστοιχεί «σε εξειδικευμένο απόφοιτο Επαγγελματικού Λυκείου & IEK ενώ η προσφερόμενη εργασία αμείβεται με μισθό κατώτερο του αποφοίτου Γυμνασίου (ανειδίκευτου εργαζόμενου).

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight − 7 =