αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρευνα: Το 45% των νέων που μετανάστευσαν λόγω κρίσης, θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα

Έρευνα: Το 45% των νέων που μετανάστευσαν λόγω κρίσης, θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα

Στη χώρα μας θα ήθελαν να ζουν σε δέκα χρόνια από σήμερα το 45% των νέων Ελλήνων, κατοίκων εξωτερικού, που έχει μεταναστεύσει τα χρόνια της κρίσης, αλλά και το 73% όσων μένουν στη χώρα μας. Το 50% των νέων που ζουν στη χώρα μας δηλώνει ότι δεν θα έφευγε από την Ελλάδα εάν του δινόταν η ευκαιρία, εν αντιθέσει με το 39% που θα προτιμούσε τη μετανάστευση, ενώ τον Ιούνιο του 2010, στην αρχή των μνημονίων θα έφευγε το 74%, ενώ θα έμενε το 20%.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της καπα-research, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα τριών χιλιάδων νέων Ελλήνων που κατοικούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ γίνεται σύγκριση με αντίστοιχη έρευνα της ίδιας εταιρείας τον Ιούνιο του 2010, έναν μόλις μήνα μετά το πρώτο Μνημόνιο. Το κεντρικό magazine του Νews24/7 στους 88,6 με τον Κωνσταντίνο Σαρρηκώστα παρουσίασε ολόκληρη την έρευνα, μέρος της οποίας έχει δημοσιευθεί και στο Έθνος.

Το 56% όσων δηλώνουν (39%) ότι θα έφευγαν από την Ελλάδα, θα έφευγαν για να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής, το 53% για να βρει μια καλύτερη δουλειά, το 30% για να απολαμβάνει περισσότερη αξιοκρατία στην προσωπική του ανέλιξη, το 22% για να απολαμβάνει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες από το κράτος και το 15% για να κάνει ή να συνεχίσει τις σπουδές του. Αντιθέτως όσοι δηλώνουν ότι δεν θα έφευγαν το κάνουν γιατί δεν μπορούν να ζουν μακριά από τον τόπο, την οικογένεια και τους φίλους (59%), γιατί δεν ενδιαφέρονται να ζήσουν αλλού (50%), δεν μπορούν να ζήσουν σε άλλο κλίμα πλην αυτό της Ελλάδας (18%) και γιατί δεν έχουν τα απαραίτητα εφόδια για να φύγουν ή δεν ξέρουν πού και σε ποιον να απευθυνθούν για δουλειά (8% και 8% αντίστοιχα).

Οι κυριότερες αιτίες μετεγκατάστασης των νέων μας στο εξωτερικό είναι η έλλειψη αξιοκρατίας στην Ελλάδα (40%), η ελληνική νοοτροπία (38%), η διαφθορά στην Ελλάδα (33%), η αδυναμία απασχόλησης σε θέση αντίστοιχη με τα προσόντα και το βιογραφικό που διαθέτουν στην Ελλάδα (27%), η οικονομική κρίση και οι χαμηλές αποδοχές στην Ελλάδα (από 25%) και η ανεργία στην Ελλάδα (23%).

Τι θέλουν για να επιστρέψουν

Το 49% ζητά προκειμένου να επιστρέψει στην Ελλάδα μια δουλειά με αντίστοιχες αποδοχές και προοπτικές με τη σημερινή του, το 44% τη βελτίωση της οικονομίας και της αγοράς, ενώ το 38% θα επέστρεφε στην Ελλάδα λόγω της ανάγκης να βρίσκεται κοντά στην οικογένεια και τους φίλους του.

Βοηθούν την οικογένειά τους στην Ελλάδα

Το 43% όσων εργάζονται στο εξωτερικό συνήθως βοηθάει την οικογένειά του στην Ελλάδα, το 5% συνήθως το βοηθάει οικονομικά η οικογένειά από την Ελλάδα, το 13% κάποιες φορές βοηθάει το ίδιο, κάποιες φορές δέχεται βοήθεια και το 38% ότι δεν έχει τέτοιου είδους οικονομικές σχέσεις με την οικογένειά του.

Από το 60% λείπει η οικογένεια, από το 37% οι φίλοι, από το 26% ο καιρός (ήλιος, υψηλές θερμοκρασίες, λίγες βροχές), από το 23% το καλοκαίρι (διακοπές, θάλασσα κλπ), από το 17% μια έξοδος για ψυχαγωγία (για καφέ, νυχτερινή έξοδος, ταβέρνα κλπ), ενώ από το 5% οι μυρωδιές και από το 4% ένα συγκεκριμένο φαγητό.

Το 69% ενημερώνεται για την ελληνική πραγματικότητα σχεδόν κάθε ημέρα, το 20% μια φορά την εβδομάδα περίπου, και το 4% μία φορά το μήνα περίπου. Το 63% επισκέπτεται την Ελλάδα 2 φορές το χρόνο ή και περισσότερες, το 17% μία φορά το χρόνο και το 8% μία φορά στα δυο χρόνια.

Πού αποδίδουν τις ευθύνες για την ελληνική κρίση

Το 79% των νέων που ζουν στο εξωτερικό αποδίδουν τις αιτίες της ελληνικής κρίσης στη διαφθορά στη δημόσια ζωή (το αντίστοιχο ποσοστό στους νέους που κατοικούν στην Ελλάδα ανέρχεται στο 72%, στις πολιτικές των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης το 56% και το 50% στο ελληνικό οικονομικό μοντέλο- μεγάλο κράτος, παροχές, εξωτερικός δανεισμός (το αντίστοιχο ποσοστό στους νέους που κατοικούν στην Ελλάδα ανέρχεται στο 45%).

Τα χειρότερα μπροστά μας

Το 48% των νέων είτε ζουν στην Ελλάδα είτε ζουν στο εξωτερικό πιστεύει ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό τον Ιούνιο του 2010 ανέρχονταν σε 87%.

Τα πλεονεκτήματα για την έξοδο

Το 51% των νέων είτε ζει στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό πιστεύει ότι τα πλεονεκτήματα της χώρας για έξοδο από την κρίση είναι οι υποδομές και οι υπηρεσίες στον τουρισμό και ακολουθούν το επιστημονικό δυναμικό της χώρας (48% όσων ζουν στο εξωτερικό και 42% όσων ζουν στην Ελλάδα), τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα (23% και 32% αντίστοιχα), η παράδοση στη ναυτιλία. Ως μειονεκτήματα θεωρούνται σε ποσοστό 65% από τους νέους που έχουν μεταναστεύσει η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης (έναντι 53% όσων κατοικούν στην Ελλάδα), οι φόροι και οι περικοπές των εισοδημάτων (36% και 47% αντίστοιχα), η υψηλή φορολόγηση των επιχειρήσεων (30% και 39% ), η γραφειοκρατία (41% και 36%).

Η διαφθορά και οι θέσεις εργασίας

Τα πιο σημαντικά θέματα για την Ελλάδα σήμερα είναι για τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό η αντιμετώπιση της διαφθοράς στη δημόσια ζωή (47%), η δημιουργία θέσεων εργασίας (43%), η ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών (42%), η διαρροή εγκεφάλων (32%).

Αντιστοίχως για τους νέους που ζουν στην Ελλάδα τα πιο σημαντικά θέματα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας (44%), η ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών (43%), η αντιμετώπιση της διαφθοράς στη δημόσια ζωή (36%), η ενίσχυση των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων (22%).

Ελληνικό κράτος σημαίνει διαφθορά

Το ελληνικό κράτος σημαίνει διαφθορά, αναξιοκρατία, σπατάλη χρημάτων, ρουσφέτι, υστέρηση σε νέες τεχνολογίες και φυγοπονία-αγένεια τόσο για τους νέους που ζουν στην Ελλάδα όσο και για τους νέους που ζουν στο εξωτερικό.

Η πολιτική σε κρίση: Κυνισμός και αποστασιοποίηση

Η πολιτική βρίσκεται σε κρίση καθώς πολιτικά κόμματα , μέσα ενημέρωσης και Κοινοβούλιο βρίσκονται στο ναδίρ της εμπιστοσύνης, ενώ στρατός, αστυνομία, ιδιωτικές επιχειρήσεις και εκκλησία στο ζενίθ.

Το 95% των νέων που μετανάστευσαν στο εξωτερικό θεωρεί ότι υπάρχει μεγάλη διαφθορά στη χώρα μας (έναντι 92% των νέων που ζουν στη χώρα μας), το 90% ότι τα κόμματα ενδιαφέρονται μόνο για την ψήφο των πολιτών και όχι για τη γνώμη τους (έναντι 85%), το 72% ότι οι περισσότεροι βουλευτές και πολιτικοί εμπλέκονται στη δημόσια ζωή με καθαρά ιδιοτελή κίνητρα (έναντι 70%), το 50% ότι «άνθρωποι σαν και εμένα δεν έχουν καμιά επιρροή στο τι κάνει η κυβέρνηση» (έναντι 57%). Αντιθέτως θα ήθελαν να ενισχυθούν η δικαιοσύνη, η δημοκρατία, η αλληλεγγύη και η ισότητα.

Θα ψήφιζαν ένα νέο «κόμμα Ελλήνων του εξωτερικού»

Χαρακτηριστικό της κρίσης της πολιτικής είναι ότι το 52% των νέων που ζουν στο εξωτερικό θα ψήφιζε ένα κόμμα που θα σχηματιζόταν από Έλληνες του εξωτερικού και θα εξυπηρετούσε κυρίως τα συμφέροντα και τις απόψεις των Ελλήνων που έφυγαν πρόσφατα από την Ελλάδα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 2 =