αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈρευνα του Χάρβαρντ λέει ότι η προσαρμοστικότητα δεν σε οδηγεί στην επιτυχία. Πρέπει να είσαι ο εαυτός σου

Έρευνα του Χάρβαρντ λέει ότι η προσαρμοστικότητα δεν σε οδηγεί στην επιτυχία. Πρέπει να είσαι ο εαυτός σου

«Προσαρμόσου, προσαρμόσου, προσαρμόσου». Είναι ίσως η πιο συνηθισμένη συμβουλή που θα ακούσεις σε business events, μέσα σε επιχειρήσεις ή θα την διαβάσεις σε αμέτρητα άρθρα. Η λογική αυτή υπάρχει φυσικά από παλαιότερα: Αν προσαρμοστείς στα δεδομένα που θέλει η αγορά, ο εργοδότης σου ή ένας επενδυτής, είναι πιο πιθανό να φτάσεις στην επιτυχία.

Φαίνεται όμως ότι όλο αυτό το σκεπτικό δεν είναι και τόσο σωστό. «Η προσαρμοστικότητα είναι υπερτιμημένη», είπε πρόσφατα η Melinda Gates.

Συμπληρώνοντας: «Πέρασα τα πρώτα μου χρόνια στην πρώτη μου δουλειά μετά το κολέγιο, κάνοντας ό,τι μπορούσα για να προσαρμόσω τον εαυτό μου περισσότερο στους ανθρώπους γύρω μου. Αυτό δεν έφερε τα καλύτερα αποτελέσματα σε μένα. Αναζητήστε ανθρώπους και περιβάλλοντα που σας ενδυναμώνουν να είστε ο εαυτός σας και τίποτα άλλο».

Μια έρευνα του Χάρβαρντ, έρχεται να επιβαβεαιώσει την Melinda Gates. H ερευνήτρια Francesca Gino ζήτησε από μια ομάδα εθελοντών να συμμετάσχει σε μια επαγγελματική αλληλεπίδραση. Μερικοί από τους εθελοντές θα ήταν ο εαυτός τους, ενώ κάποιοι άλλοι θα προσπαθούσαν να προσαρμοστούν, και να «προβλέψουν» το πως θα γίνουν πιο συμπαθείς στον συνομιλητή τους. Στην συνέχεια, οι ερευνητές σύγκριναν το ποιοι εντυπωσίασαν περισσότερο τους συνομιλητές τους.

Όλα τα πειράματα, κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα: Ενώ πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το να προσαρμοστούν στα δεδομένα του άλλου θα τους κάνει πιο συμπαθείς, τελικά αυτό που κερδίσει είναι η αυθεντικότητα. Αν είσαι ο εαυτός σου, είναι πιθανότερο να δημιουργήσεις μια καλή εντύπωση. Γιατί; Διότι αν πας να προσποιηθείς κάτι που δεν είσαι, θα φανείς «ψεύτικος». Επίσης, πολλές φορές, δεν μπορούμε ούτε καν να μαντέψουμε σωστά τι θέλει η άλλη πλευρά για να το προσωμοιώσουμε.

Για να τα λέμε όλα: Είναι όντως λίγο τρομακτικό να αφήνεις τις ευκαιρίες να περνούν από μπροστά σου, επειδή αυτές δεν ευθυγραμμίζονται με την προσωπικότητα και τις Αξίες σου. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι είναι καλύτερο να επενδύσεις στο να είσαι ο εαυτός σου- η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Και να προσπαθήσεις έτσι να φτάσεις στον στόχο σου. Έχεις περισσότερες πιθανότητες να τα καταφέρεις από ότι ίσως φαντάζεσαι.

Η έντονη προσαρμοστικότητα μπορεί να σε οδηγήσει μακριά από εκεί που θες να φτάσεις. Μπορεί να κάνει και κάτι ακόμα χειρότερο: Να σε βάλει σε έναν ρόλο στον οποίο ποτέ δεν ήθελες να μπεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen − 7 =