αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈρευνα στο Psychological Science λέει ότι ευθύνεται ο εγκέφαλος σου για την αναβλητικότητα

Έρευνα στο Psychological Science λέει ότι ευθύνεται ο εγκέφαλος σου για την αναβλητικότητα

Έρευνα απέδειξε ότι υπάρχει διαφορά στον εγκέφαλο μεταξύ αυτών που δεν αφήνουν εκκρεμότητες και εκείνων που αγαπούν την αναβλητικότητα. Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια ειδική τεχνολογία με μαγνητικά κύματα (MRI) ώστε να μελετήσουν τον εγκέφαλο που διέθεταν 264 άντρες και γυναίκες. Μετά, όλοι συμπλήρωσαν ένα έντυπο ώστε να δουν οι ερευνητές πόσο αυθόρμητοι ή αναποφάσιστοι είναι. Οι συμμετέχοντες, είχαν ένα συγκεκριμένο σκορ σχετικά με τις αποφάσεις και τις πράξεις τους και το πόσο αυτές σχετίζονται (AOD), το οποίο τελικά ήταν και αυτό που τους χώριζε ανάμεσα σε αναβλητικούς και μη.

Εκείνοι που ήταν αναβλητικοί, είχαν μεγαλύτερα «αμύγδαλα» (έτσι ονομάζεται συγκεκριμένοι νευρώνες του εγκεφάλου). Οι νευρώνες με την συγκεκριμένη ονομασία σχετίζονται με τον έλεγχο συναισθημάτων όπως ο φόβος, και είναι υπεύθυνοι για την αντίδραση fight or flight.

«Οι άνθρωποι που είχαν περισσότερα αμύγδαλα στον εγκέφαλό τους, είχαν την τάση να αναβάλουν την έναρξη πραγμάτων στην ζωή τους, χωρίς κάποιον σοβαρό λόγο, κυρίως γιατί ήθελαν να είναι πιο ακριβείς», έγραψαν οι ερευνητές στην μελέτη. Κοινώς, εκείνοι που φημίζονται για την αναβλητικότητά τους, δεν είναι τεμπέληδες αλλά πιο προσεκτικοί.

«Βασικά, οι αναβλητικοί άνθρωποι είχαν περισσότερο ανεπτυγμένο το αίσθημα του φόβου. Υπάρχει μεγάλη συσχέτιση του φόβου με την εργασία, οπότε για αυτό και εκείνοι καθυστερούν την έναρξη μιας δραστηριότητας», είπε στο INSIDER η ψυχολόγος Perpetua Neo.

Τελειομανία ή τελειότητα;

Αυτό, μπορεί μερικές φορές να είναι αποτέλεσμα τελειομανίας, το να φοβάσαι δηλαδή να ξεκινήσεις κάτι, γιατί μπορεί να μην είναι τέλειο. «Όταν τα αισθήματα φόβου είναι σε υψηλά επίπεδα, φυσικά και εσύ καθυστερείς να ξεκινήσεις το οτιδήποτε, γιατί φοβάσαι μήπως δεν το κάνεις καλά», λέει η ψυχολόγος Perpetua Neo.

Ο ένας τρόπος να το διαχειριστείς είναι να κατανοήσεις την διαφορά μεταξύ τελειομανίας και τελειότητας. Οι τελειομανείς, κρίνουν τους εαυτούς τους με βάση το έργο τους. Αν δεν είναι τέλειο, η αυτοεκτίμησή τους πέφτει.

«Είναι ένα κοκτέιλ από μόνο του το να έχεις πολλά πράγματα στο κεφάλι σου, πολλούς περισπασμούς, αναβλητικότητα και χαμηλή εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου. Αυτό είναι που κάνει τον φόβο σου όλο και μεγαλύτερο», τονίζει η ίδια.

Η τελειότητα είναι, η γνώση της αξίας σου, το να ξέρεις ότι είσαι τέλειος επειδή είσαι μοναδικός, και όχι βάσει αυτών που κάνεις.

«Αν ξέρεις πόσο τέλειος είσαι, δεν φοβάσαι να κάνεις λάθη γιατί απλά είσαι περήφανος που προσπάθησες. Ξέρεις ότι δεν χρειάζεται να είσαι άψογος σε όλα και επειδή έκανες κάτι μέτρια, δεν σημαίνει ότι είσαι μέτριος», υπογραμμίζει η ψυχολόγος.

Η λύση είναι όχι να σταματήσεις να αναβάλλεις πράγματα, αλλά να το κάνεις σωστά

«Προσωπικά, πιστεύω ότι το να είσαι αναβλητικός είναι ένα προσόν. Αφού όμως είσαι αναβλητικός, τότε σχεδίασε τι θα κάνεις ακριβώς, τον τρόπο δηλαδή που θα ξεκινήσεις την όποια εκκρεμότητα έχεις, γιατί η ζωή δεν θα σε περιμένει για πάντα», λέει η Neo.

Αφού ξέρεις πως θα έχεις περισπασμούς και δεν θα ξεκινήσεις ό,τι έχεις να κάνεις στην ώρα σου, στο μεσοδιάστημα ασχολήσου με πράγματα που θα σε εξελίξουν, όπως το να διαβάσεις ένα βιβλίο ή το να μάθεις κάτι καινούργιο.

«Μην φοβάσαι να πειραματιστείς, γιατί έτσι θα μάθεις. Αφού είσαι αναβλητικός αποδέξου το όμως μετά επίστρεψε στη δουλειά σου γιατί έτσι θα γίνεις πολύ πιο χαρούμενος», υπογραμμίζει.

Τα μικρά βήματα θα σε πάνε μακριά

Ένας από τους πιο απλούς τρόπους να ξεπεράσεις την αναβλητικότητά σου είναι να κάνεις τους στόχους σου μικρούς και εύκολους αρχικά, ώστε να μην πανικοβάλλεσαι. Ο μελετητής συμπεριφοράς B. J. Fogg δημιούργησε μια μέθοδο που λέγεται “tiny habits,” και αναλύει πώς να κάνεις ακριβώς αυτό.

Για παράδειγμα, αν θέλεις να πείσεις κάποιον να καθαρίζει με νήμα τα δόντια του, συνήθως ξεκινάς με ένα. Μόλις περάσει το νήμα στο πρώτο δόντι και δει πως δεν πονάει, θα τα κάνει όλα. Ή αν θέλεις να κάνεις κάτι σε επίπεδο ευεξίας, πες στον εαυτό σου ότι το πρωί θα κάνει ένα pushup. Τελικά θα δεις πως θα κάνεις πολλά περισσότερα.

Όταν δεν νιώθεις κινητοποιημένος, πρέπει να θυμίζεις στον εαυτό σου τον στόχο σου. Δεν πρέπει να βασίζεσαι ότι κάποια στιγμή θα νιώσεις καλύτερα γιατί η Neo υποστηρίζει ότι αυτή η στιγμή δεν θα έρθει αν δεν πιεστείς έστω λίγο.

«Το θέμα είναι εσύ να ξεκινάς αυτά τα μικρά βήματα και να λες στον εαυτό σου »ποιο βήμα θα κάνω σήμερα, το πρώτο, το δεύτερο, το τρίτο κ.οκ.». Πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να επιβραβεύσουν τον εαυτό τους μόλις φτάσουν στο τελευταίο βήμα αλλά αυτό είναι που θα τους οδηγήσει στην εξουθένωση», εξηγεί.

Αν κάνεις γυμναστική για παράδειγμα εφτά συνεχόμενες μέρες, τότε επιβράβευσε τον εαυτό σου με κάτι που σου αρέσει και η ντοπαμίνη, θα γεμίσει τα κύτταρα του εγκεφάλου σου που σχετίζονται με την επιβράβευση. Έτσι, δεν θα εγκαταλείψεις τη νέα σου ρουτίνα. Άνοιξε έναν κύκλο ευχαρίστησης όχι έναν τιμωρίας, επειδή δεν έκανες για παράδειγμα γυμναστική για έναν μήνα.

Επιπλέον, αν αφουγκραστείς προσεκτικά εκείνη τη φωνή στο κεφάλι σου που σου λέει ότι δεν θα τα καταφέρεις, θα δεις τελικά ότι προέρχεται από επικριτές σου, που ανήκουν στο παρελθόν και όχι από εσένα.

«Πάντα μπορείς να βρεις έναν τρόπο να την σιγήσεις, ή μπορείς να απευθυνθείς σε ειδικό ώστε να μην την ακούς πια. Γιατί όταν έχεις γαλήνη και »ησυχία» μέσα σου, μπορείς να κάνεις τόσα πολλά περισσότερα», καταλήγει η Neo.

Πηγή: Thrive Global Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 + 5 =