αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρευνα: Στις 10 πιο ελκυστικές πόλεις της Ευρώπης για ξενοδοχειακές επενδύσεις η Αθήνα

Έρευνα: Στις 10 πιο ελκυστικές πόλεις της Ευρώπης για ξενοδοχειακές επενδύσεις η Αθήνα

Δημοσιεύθηκε η έρευνα της Deloitte “European Hotel Industry Survey 2022” που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου ευρωπαϊκού συνεδρίου της εταιρείας “European Hotel Industry Conference (EHIC) 2022” στο Λονδίνο. Η έρευνα καταγράφει τις τάσεις του κλάδου Τουρισμού & Φιλοξενίας που διαφαίνονται στην Ευρώπη για το 2023 ενώ συμμετείχαν περισσότεροι από 100 εκπρόσωποι της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, μεταξύ των οποίων ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, operators, developers και επενδυτές.

Τα βασικότερα συμπεράσματα της έρευνας επικεντρώνονται στους άξονες «πληθωρισμός» και «ανάγκη για εύρεση κατάλληλου εργατικού δυναμικού», ενώ παράλληλα καταγράφονται οι τάσεις στον τομέα των ξενοδοχειακών επενδύσεων καθώς και οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί προορισμοί που προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών του κλάδου.

Πληθωρισμός και εργατικό δυναμικό

Συγκεκριμένα, το αυξανόμενο κόστος, η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, το υψηλό κόστος προσωπικού και η αύξηση των επιτοκίων αποτελούν τους σημαντικότερους κινδύνους που απειλούν την ανάπτυξη του κλάδου του Τουρισμού και της Φιλοξενίας. Οι κύριοι παίκτες του στρέφονται πλέον προς μία πιο αμυντική και συντηρητική πολιτική, εστιάζοντας στη βελτίωση της απόδοσης και στη διαχείριση των ταμειακών ροών τους.

Επιπροσθέτως, το 85% των ερωτηθέντων αναφέρει τη «διαχείριση των πληθωριστικών πιέσεων» ως τη νούμερο ένα προτεραιότητα στην ατζέντα τους, ενώ η πρόσληψη του κατάλληλου προσωπικού και το reskilling/upskilling στον κλάδο απασχολεί σοβαρά το 63% των ερωτηθέντων.

Παράλληλα, η οικονομική ύφεση, η αδυναμία αναπροσαρμογής των τιμών προς τα πάνω παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής καθώς και η έλλειψη συμμόρφωσης με την ατζέντα και τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης θέτουν σε κίνδυνο την άνθιση του κλάδου μέσα στο επόμενο διάστημα (1-3 έτη).

Ξενοδοχειακές επενδύσεις & top 10 πόλεων

Σε ό,τι αφορά τις ξενοδοχειακές επενδύσεις, διαμορφώνεται ένα Top 10 ευρωπαϊκών πόλεων που αποτελούν ελκυστικούς προορισμούς για ξενοδοχειακές επενδύσεις. Η Αθήνα καταλαμβάνει την 9η θέση μεταξύ των δέκα πιο ελκυστικών πόλεων για ξενοδοχειακές επενδύσεις ενώ το Άμστερνταμ παραμένει στην 1η θέση ως η πιο ελκυστική ευρωπαϊκή πόλη για ξενοδοχειακές επενδύσεις το 2023, με τη Λισαβόνα να περνά στη δεύτερη θέση και το Λονδίνο να πέφτει στην τρίτη θέση.

Σχετικά με τις κατηγορίες επενδύσεων, φαίνεται ότι τα ξενοδοχεία αποτελούν πιο ελκυστική επενδυτική ευκαιρία συγκριτικά με τα εξυπηρετούμενα διαμερίσματα (serviced apartments). Ως πηγές χρηματοδότησης των επενδύσεων αυτών, το 27% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τα ίδια κεφάλαια (private equity) θα παραμείνουν η κύρια πηγή μετοχικού κεφαλαίου για εξαγορές ξενοδοχείων στην Ευρώπη το 2023. Από την άλλη πλευρά, οι εναλλακτικοί δανειστές (alternative lenders) αποτελούν την πιο κοινή πηγή χρηματοδότησης χρέους (debt financing) στην ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή αγορά για το 2023, ενώ όλες οι άλλες πηγές έχουν χάσει τη δυναμική τους συγκριτικά με ένα χρόνο πριν, με εξαίρεση την παραδοσιακή χρηματοδότηση χρέους (traditional debt financing) και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία (sovereign wealth funds).

Επιπλέον, τα 2/3 περίπου των ερωτηθέντων (62%) αναμένουν ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον στον ευρωπαϊκό ξενοδοχειακό κλάδο θα προέλθει κυρίως από την Ευρώπη, λιγότερο από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ αυξημένο ενδιαφέρον σε επενδύσεις εμφανίζεται αυτή τη στιγμή από τη Βόρεια Αμερική, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική σε σύγκριση με το 2021.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές προοπτικές και τον επενδυτικό κύκλο, εκτιμάται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο (37%), η Γερμανία (29%) και η Ιρλανδία (28%) βρίσκονται σε πτωτική τάση ως ξενοδοχειακοί επενδυτικοί προορισμοί, ενώ η Ελλάδα (31%) η Ισπανία (33%) και η Πορτογαλία (33%) σε ανοδική πορεία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 1 =