αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρευνα: Σε πόλη των Airbnb έχει μετατραπεί η Αθήνα

Έρευνα: Σε πόλη των Airbnb έχει μετατραπεί η Αθήνα

Εξετάζοντας τις εξελίξεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb στην περιοχή της Αθήνας, στην οποία παρατηρείται ο μεγαλύτερος όγκος καταλυμάτων στην Ελλάδα, διαπιστώνεται ότι η μεγαλύτερη προσφορά συγκεντρώνεται στον κεντρικό τομέα του Δήμου Αθηναίων με 7537 ενεργές ενοικιάσεις, όπως σημειώνει σε έρευνα του το Pricefox.

Η τάση της βραχυχρόνιας μίσθωσης καταλυμάτων ξεκίνησε το 2008 με έδρα το Σαν Φρανσίσκο από την εταιρεία Airbnb, η οποία πλέον αποτελεί την δημοφιλέστερη πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης, παρουσιάζοντας σημαντική παρουσία και ανάπτυξη στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Η βραχυχρόνια μίσθωση εμφανίστηκε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης καθώς το Airbnb έδωσε τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες ακινήτων να αυξήσουν τα έσοδα τους από ανεκμετάλλευτα ακίνητα. Πλέον η πλατφόρμα της Airbnb έχει εξελιχθεί για πολλούς από πηγή πρόσθετου εισοδήματος σε πλήρη επαγγελματική δραστηριότητα.

Οι οικοδεσπότες της Airbnb μπορούν να προσφέρουν για βραχυχρόνια μίσθωση ολόκληρα σπίτια/διαμερίσματα, ιδιωτικά, κοινόχρηστα δωμάτια και πρόσφατα δωμάτια ξενοδοχείων.

Η αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης μοιράζεται σε δύο εταιρείες την Airbnb και την Vrbo με την Airbnb να αποτελεί τον βασικό παίκτη με μερίδιο 77%.

Το κέντρο της Αθήνας παρουσιάζει την μεγαλύτερη συγκέντρωση καταλυμάτων Airbnb με τους επισκέπτες να προτιμούν περισσότερο περιοχές οι οποίες βρίσκονται κοντά στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας. Η προσφορά σε αυτές τις συνοικίες εμφανίζεται όλο και αυξανόμενη λόγω της συμβολικής τους τοποθεσίας, καθώς προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στους επισκέπτες και άμεση πρόσβαση στις δημόσιες συγκοινωνίες, επιτρέποντας την εύκολη μεταβίβαση σε διαφορετικές περιοχές της πόλης. Πρώτο σε μερίδιο καταλυμάτων το Εμπορικό Τρίγωνο – Πλάκα με την αύξηση προ πανδημίας να ξεπερνά το 100% μέσα σε ένα χρόνο.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών προκύπτει από τα στοιχεία ότι η πλειοψηφία των Airbnb καταλυμάτων έχει 1 υπνοδωμάτιο με τον μέσο όρο των να κινείται σε 1,4 υπνοδωμάτια ανά κράτηση 4 επισκεπτών.

Ο αριθμός των δωματίων παρουσίασε αύξηση το 2019 με την πανδημία να προκαλεί πτώση μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2021 που έφτασε το 30%. Από το πρώτο τρίμηνο του 2021 μέχρι και τον Μάρτιο του 2022 παρατηρήθηκε αύξηση της τάξεως του 18%.

Κατά την διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών το μέσο κόστος διανυκτέρευσης κινήθηκε στα €59,  η πληρότητα στο 65% και τα μηνιαία έσοδα κατά μέσο όρο στα €757.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three − 3 =