αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρευνα: Πόσα χρήματα αναμένεται να ξοδέψουν οι Έλληνες για χριστουγεννιάτικες αγορές

Έρευνα: Πόσα χρήματα αναμένεται να ξοδέψουν οι Έλληνες για χριστουγεννιάτικες αγορές

Παρά το γεγονός ότι 15 στους 100 Έλληνες, δεν σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν καμία δαπάνη κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, η πλειονότητα σκοπεύει να ξοδέψει 450 ευρώ στην εορταστική περίοδο. Το κύριο μέρος αυτού του ποσού θα κατευθυνθεί για αγορά φαγητού, ποτού και δείπνων.

Συγκεκριμένα οι Έλληνες, οι οποίοι είναι στο μέσο όρο των Ευρωπαίων (5η θέση), όσον αφορά το ποσό που θα ξοδέψουν εφέτος, σκοπεύουν να δαπανήσουν τα περισσότερα χρήματα για αγορά φαγητού και ποτών, 157 ευρώ, για δώρα (κυρίως ρούχα και παπούτσια) 136 ευρώ, για ταξίδια η δαπάνη ανέρχεται σε 82 ευρώ και για διασκέδαση 75 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα δίκτυα που θα κάνουν τις αγορές τους οι Έλληνες τα φυσικά καταστήματα κερδίζουν το διαδίκτυο. Σύμφωνα με την έρευνα της Deloitte, τα πολυκαταστήματα για τις αγορές των χριστουγεννιάτικων δώρων παρουσιάζουν πτωτική τάση στην προτίμηση των Ελλήνων, 17% εφέτος από 25% το 2016, οι εξειδικευμένες αλυσίδες παρουσίασαν μικρή αύξηση από 24% το 2016 σε 26% το 2017, ενώ ενισχύεται η προτίμηση στα σούπερ μάρκετ με 14% από 11% που ήταν το 2016.

Παρά το γεγονός ότι το Χριστουγεννιάτικο budget του Έλληνα καταναλωτή είναι κατά 7 ευρώ χαμηλότερο σε σχέση με το ποσό που ξόδεψε πέρυσι είναι πάνω από τον μέσο εκτιμώμενο Πανευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 2017 που αγγίζει τα 445 ευρώ από 433 ευρώ που ήταν το 2016.

Παρ’ όλα αυτά ο Έλληνας καταναλωτής δηλώνει πιο απαισιόδοξος για το παρόν –σ.σ. μόνο το 23% έχει θετική γνώμη- και το μέλλον της οικονομίας αφού μόλις το 29% βλέπει φως στην άκρη του τούνελ, αλλά και την αγοραστική του δύναμη καθώς μόλις το 38% θεωρεί ότι βελτιώθηκε.

Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές των υπολοίπων 9 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα οι Ολλανδοί είναι οι πιο σφιχτοί αφού σκοπεύουν να δαπανήσουν μόλις 295 ευρώ ενώ οι πιο γαλαντόμοι είναι οι Ισπανοί οι οποίοι δήλωσαν ότι θα ξοδέψουν έκαστος 633 ευρώ.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine + 7 =