Πολύτιμα ευρήματα εξάγονται από την έρευνα της ALCO η οποία υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Το θέμα της είναι «Οι θέσεις και οι απόψεις των νέων στην Ελλάδα της κρίσης» και τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Την παρουσίαση προλόγισε ο πρόεδρος του ΔΣ του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, Ισίδωρος Κανέτης, ενώ το «παρών» έδωσε εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Βουλής, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη. Τα ευρήματα ανέλυσε ο δ/νων σύμβουλος της ALCO, Κώστας Παναγόπουλος.
Στα αποτελέσματα της έρευνας:
– Αποτυπώθηκε η διαπάλη αντικρουόμενων συναισθημάτων στη νεολαία.
Οι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα φαίνεται να προσπαθούν να ξεπεράσουν την ανασφάλεια και την απογοήτευση ώστε να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα και την αισιοδοξία. Είναι πολύ σημαντικό το ότι ο δείκτης προσδοκίας είναι θετικός (σε ποσοστό 54%) και το ότι τα θετικά συναισθήματα υπερισχύουν των αρνητικών (ειδικά στους νέους 15-16 και 17-20 ετών), όμως η ένταση της απογοήτευσης και των αρνητικών συναισθημάτων είναι πολύ μεγαλύτερη από την επιθυμητή, για νέους ανθρώπους.
– Η ελληνική νεολαία χαρακτηρίζεται από έντονα ανθρωποκεντρική προσέγγιση/αντίληψη.
Τόσο σε επίπεδο αξιών (όπου υπερέχουν αξιοπρέπεια, φιλία και αλληλεγγύη σε ποσοστό άνω του 90%), όσο και σε επίπεδο προτεραιοτήτων (όπου προσωπική ζωή και φίλοι υπερτερούν επαγγελματικής προοπτικής και δικαιωμάτων) φαίνεται ότι πυρήνας της κοινωνικής προσέγγισης των νέων είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις, (πιθανότητα και ως αντίβαρο στην υψηλή ανασφάλεια και αβεβαιότητα), με την επαγγελματική προοπτική και την επιδίωξη της επιτυχίας να ακολουθούν με επίσης πολύ υψηλά ποσοστά.
– Επιβεβαιώθηκε, για ακόμη μία φορά, η χαμηλή εμπιστοσύνη της νεολαίας στο πολιτικό σύστημα.
Μόνος θεσμός που εμπιστεύονται οι νέοι καθολικά είναι η οικογένεια (85%), ενώ πολύ θετικά είναι τα ποσοστά και για τον εθελοντισμό (79%). Στον αντίποδα, ΜΜΕ, πολιτικά κόμματα, Κοινοβούλιο και συνδικαλισμός βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις με πολύ υψηλά αρνητικά ποσοστά (κάτω του 20%). Χαρακτηριστικό της αντίληψης των νέων για το πολιτικό σύστημα είναι ότι η πλειοψηφία όσων είναι 15-20 ετών θεωρεί πιο σημαντική την απόκτηση διπλώματος οδήγησης στα 17 από το δικαίωμα ψήφου στην ίδια ηλικία.
– Καταγράφηκε θετική στάση της νεολαίας απέναντι στην εθελοντική δράση.
Η θεωρητική τοποθέτηση σε επίπεδο αξιοπιστίας συνοδεύεται από ικανή συμμετοχή σε δράσεις εθελοντισμού, κυρίως από γυναίκες και νέους ηλικίας 21 έως 29 ετών, αλλά και από επίσης ικανή γνώση αρκετών εθελοντικών οργανώσεων.
– Αντίστοιχα θετική είναι η στάση των νέων απέναντι στον Προσκοπισμό, των αξιών που πρεσβεύει και της χρησιμότητάς του στην κοινωνία. Ταυτόχρονα, όμως, παρατηρείται μερική άγνοια -όπως επισήμανε ο κ. Παναγόπουλος- καθώς αρκετοί νέοι θεωρούν πως ο προσκοπισμός εμπεριέχει και στρατιωτική εκπαίδευση! Κάτι που ασφαλώς δεν ισχύει, αλλά μάλλον «… μπερδεύτηκαν από τις στολές» όπως είπε χαρακτηριστικά ο δ/νων σύμβουλος της ALCO.
Ο Γενικός Έφορος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, Χριστόφορος Μητρομάρας, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισήμανε:
«Ήταν μία ευκαιρία στην Ελλάδα της κρίσης να αφουγκραστούμε τις απόψεις των νέων και να προσπαθήσουμε μέσω αυτών να καταλάβουμε ποια είναι τα συναισθήματα και η γνώμη τους για το μέλλον. Το Σ.Ε.Π. ως η μεγαλύτερη κίνηση για νέους στην Ελλάδα, επενδύει στη νέα γενιά γιατί θεωρεί ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι νέοι να αποτελέσουν φορέα θετικής αλλαγής. Θα συμβάλουν θετικά, θα διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο στο κοινωνικό σύνολο και θα βοηθήσουν στο κτίσιμο ενός καινούριου κόσμου. Τα συμπεράσματα της έρευνας είναι πολύτιμα διότι μας δείχνουν ποιες είναι οι προσδοκίες τους, ποιες οι αγωνίες τους, πώς βλέπουν το μέλλον και πάνω σε αυτά θα πρέπει να στηριχθούμε όλοι για να διαμορφώσουμε καλύτερα τα προσκοπικά προγράμματα, αλλά και τον τρόπο που βλέπουμε τους νέους στο αύριο.
Ήδη έχουμε εκπονήσει στρατηγικό σχέδιο με ορίζοντα δεκαετίας, το οποίο συμβαδίζει και με τη στρατηγική για τη νέα γενιά που ακολουθεί η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Άρα στα επόμενα δέκα χρόνια, θα φροντίσουμε και θα προσπαθήσουμε να βρούμε τους κατάλληλους τρόπους που θα φέρουν περισσότερους νέους κοντά μας, με σκοπό να διαδοθούν περαιτέρω οι αξίες του προσκοπισμού και περισσότεροι νέοι να ωφεληθούν από το πρόγραμμά μας».
Στην έρευνα συμμετείχαν 1.500 νέοι άνθρωποι, 15-29 ετών, από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Λάρισα και το Ηράκλειο, σε μία έρευνα που διήρκεσε σχεδόν ένα μήνα, από τις 3 έως τις 30 Απριλίου 2018.