αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρευνα: Οι νέοι στην Ελλάδα έχουν πτυχία αλλά αυτά καταλήγουν… στην κορνίζα

Έρευνα: Οι νέοι στην Ελλάδα έχουν πτυχία αλλά αυτά καταλήγουν… στην κορνίζα

H εργασιακή πραγματικότητα στην Ελλάδα προσγειώνει τους νέους ανθρώπους που επένδυσαν χρόνο στην εκπαίδευση, αλλά τα πτυχία τους δεν τους έφεραν στο αντίστοιχο επίπεδο εργασίας, καθώς η πλειοψηφία απασχολείται σε επαγγέλματα χαμηλότερου επιπέδου γνώσεων/δεξιοτήτων.

Σύμφωνα με την Ετήσια Εκθεση για την Εκπαίδευση 2019-2020 του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η υψηλότερη θέση στην ΕΕ-28 στην κάθετη αναντιστοιχία δεξιοτήτων, με ένα 32,3% ατόμων ηλικίας 15-34 ετών και με μορφωτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ISCED 5-8) να απασχολούνται σε επαγγέλματα που απαιτούν χαμηλότερο επίπεδο γνώσεων-δεξιοτήτων (ISCO08: 4 έως και 9).

Μάλιστα, αυτή είναι και η κύρια αιτία για τη διαφυγή του πιο δυναμικού και ποιοτικού ανθρώπινου δυναμικού της χώρας στο εξωτερικό (brain drain).

Ενας στους τρεις εργαζόμενους της ίδιας ηλικιακής ομάδας εργάζεται σε εντελώς διαφορετικό κλάδο από αυτόν που σπούδασε (οριζόντια αναντιστοιχία).

Ο τομέας στον οποίο εντοπίζεται ο μεγαλύτερος δείκτης της κάθετης αναντιστοιχίας, είναι το χονδρικό και το λιανικό λιανεμπόριο, ένας χώρος όπου είναι πιο εύκολο για κάποιον να βρει δουλειά στην Ελλάδα.

Oι περισσότεροι απόφοιτοι AEI βρίσκονται στον χώρο της εκπαίδευσης. Ειδικότερα, το 68,4% των αποφοίτων ΑΕΙ εργάζεται στον τομέα της εκπαίδευσης, ενώ ακολουθούν με ποσοστό 63,2% οι απόφοιτοι στους τομείς της ενημέρωσης και οι επικοινωνίες, καθώς και τα επαγγέλματα επιστημονικής δραστηριότητας (δικηγόροι, γιατροί, αρχιτέκτονες) με ποσοστό 61,6%.

Στον τομέα καταλυμάτων και εστίασης οι εργαζόμενοι συγκεντρώνουν τη χαμηλότερη εκπαίδευση με ποσοστό 14,3%.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 + 13 =