Στοχευμένες προσλήψεις και συγκρατημένες αυξήσεις σχεδιάζουν οι μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται πλήρως στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα αμοιβών της εταιρείας Mercer Greece. Παρά τα διαρκώς αυξανόμενα δομικά προβλήματα της εγχώριας οικονομίας, με προεξάρχον την υπερβολική έμμεση και άμεση φορολογία αλλά και την έλλειψη σταθερού χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος, οι επιχειρήσεις σύμφωνα με την εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού φαίνεται πως έχουν συνειδητοποιήσει ότι η ενίσχυση του προσωπικού τους αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη των όποιων αναπτυξιακών προοπτικών τους.
Ετσι, το 62% των 168 κορυφαίων εταιρειών στην Ελλάδα που συμμετείχαν στην έρευνα, προχώρησε σε αυξήσεις μισθών κατά 1,7%, εντός του 2017, το 35% των εταιρειών εκτίμησε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση του προσωπικού του μέσα στο έτος, ενώ 15% εκδήλωσε την πρόθεση να καλύψει την επιπλέον φορολόγηση που προκύπτει στα στελέχη διοίκησης για την παροχή του εταιρικού αυτοκινήτου.
Η ετήσια έρευνα της Mercer που δραστηριοποιείται διεθνώς στους τομείς του ανθρώπινου δυναμικού και διαχείρισης ταλέντου, αντανακλά τις επιλογές των 168 μεγαλύτερων εταιρειών με πλήρη δραστηριότητα στην Ελλάδα. Μάλιστα, φέτος, στα γνωστά εγχώρια προβλήματα προστέθηκαν και οι εξαιρετικά σύνθετες διεθνείς αλλαγές, όπως η αβεβαιότητα του Brexit και η αύξηση του λαϊκισμού με τη συνεπακόλουθη πολιτική αστάθεια, δημιουργώντας νέα προσκόμματα στο επιχειρείν. Παρ’ όλα αυτά, μία στις τρεις επιχειρήσεις εμφανίστηκε αποφασισμένη να ενισχύσει την ομάδα της με νέα πρόσωπα. Αναλυτικά, το 35% των εταιρειών δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση του προσωπικού μέσα στο 2017, το 55% ότι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και το 10% ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις. Η εικόνα παραμένει θετική και για τις προβλέψεις του 2018, όπου το 26% των εταιρειών δηλώνει πως θα αυξήσει το εργατικό δυναμικό, ενώ το 66% ότι θα παραμείνει στα ίδια ποσοστά.
Ατμομηχανή η τεχνολογία
Στο πλαίσιο της πρωταγωνιστικής πορείας του κλάδου των νέων τεχνολογιών, το 65% των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας δήλωσε ότι θα αυξήσει το εργατικό του δυναμικό το 2017, αποτελώντας την ατμομηχανή στην ενίσχυση των προσλήψεων.
Παράλληλα, το 62% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσε πως μέσα στο 2017 προχώρησε σε αύξηση μισθού κατά 1,7%, κάτι που κρίνεται εξαιρετικά σημαντικό για μια χώρα που περνάει για πολλοστή χρονιά μία από τις βαθύτερες υφεσιακές πορείες, με capital controls, έλλειψη χρηματοδότησης, ένα εξαιρετικά αντιαναπτυξιακό πλαίσιο φορολογίας και θεσμών και κυρίως καμία προοπτική αντιμετώπισης διαχρονικών στρεβλώσεων που μπλοκάρουν την ανάπτυξη.
Συνολικά, οι μεγάλες εταιρείες στρέφονται σε συγκρατημένες αυξήσεις βασικών μισθών, δίνοντας έμφαση στα μακροπρόθεσμα πλάνα μπόνους για τα στελέχη διοίκησης, όπου παρατηρείται αύξηση 9%.
Βάσει της έρευνας, τέλος, το 15% των εταιρειών προτίθεται να καλύψει την επιπλέον φορολόγηση που προκύπτει στα στελέχη διοίκησης, ενώ πολλές εταιρείες έχουν ήδη προχωρήσει σε αναμόρφωση της πολιτικής των εταιρικών αυτοκινήτων, δίνοντας μεγαλύτερη ευελιξία επιλογών στους δικαιούχους (αυτοκίνητο χαμηλότερου κυβισμού, επίδομα αυτοκινήτου και επέκταση χρόνου μίσθωσης).
Πηγή: Καθημερινή