αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρευνα κατά της Visa για μονοπωλιακές πρακτικές στις χρεωστικές κάρτες

Έρευνα κατά της Visa για μονοπωλιακές πρακτικές στις χρεωστικές κάρτες

Πιθανή παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας από τον κολοσσό Visa ερευνά το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές με γνώση του ζητήματος τις οποίες επικαλείται η Wall Street Journal.

Το τμήμα αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας του υπουργείου συλλέγει πληροφορίες και ερευνά το εάν η Visa, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο καρτών στις ΗΠΑ, έχει περιορίσει τη δυνατότητα των εμπόρων να κατευθύνουν τις συναλλαγές προς δίκτυα καρτών που είναι λιγότερο “ακριβά”, σύμφωνα με τις πηγές της WSJ.

Το υπουργείο διερευνά κυρίως συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες στο Διαδίκτυο, ωστόσο η έρευνα περιλαμβάνει και συναλλαγές σε φυσικά καταστήματα.

Από την έρευνα αναδεικνύεται ο σημαντικός ρόλος των λεγόμενων “τελών δικτύου”, τα οποία είναι μεν αόρατα στους καταναλωτές, ωστόσο βαρύνουν ιδιαίτερα τους εμπόρους, οι οποίοι πολλές φορές μετακυλίουν το κόστος στον καταναλωτή, αυξάνοντας τις τιμές.

Οι αντιμονοπωλιακές αρχές των ΗΠΑ “ξεσκονίζουν” το τελευταίο διάστημα τις δραστηριότητες ψηφιακού εμπορίου,  μεταξύ άλλων και στον χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς και τις επιχειρηματικές πρακτικές των κυρίαρχων στον κλάδο εταιρειών.

Στην έρευνα εξετάζεται κατά πόσον οι πρακτικές της Visa της επιτρέπουν να διατηρεί με παράτυπο τρόπο το κυρίαρχο μερίδιό της στην αγορά.

Εκπρόσωπος της Visa, αλλά και εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × one =