αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρευνα: Κάτω από την Ουγκάντα και την Κένυα σε οικονομική ελευθερία η Ελλάδα

Έρευνα: Κάτω από την Ουγκάντα και την Κένυα σε οικονομική ελευθερία η Ελλάδα

Στην 86η θέση ανάμεσα σε 159 χώρες κατατάσσεται η Ελλάδα σύμφωνα με την Ετήσια Μελέτη 2016: Η Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο που κατήρτισε το Ινστιτούτο Φρέιζερ του Καναδά και αφορά τα στοιχεία του 2014. Η έρευνα δημοσιεύεται από το ΚΕΦίΜ (Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Φρέιζερ.

Σε σχέση με τον περσινό δείκτη η Ελλάδα υποχώρησε δύο θέσεις παρά το γεγονός ότι κατά το τελευταίο έτος της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ η οικονομική ελευθερία στην Ελλάδα αυξήθηκε ελαφρά σε σχέση με το παρελθόν. Η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία (85η) και το Πράσινο Ακρωτήριο (Cape Verde).

Όπως σημειώνει το Capital.gr, στην παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πιο κάτω από χώρες όπως η Αρμενία, η Κόστα Ρίκα, η Γουατεμάλα, η Αλβανία, το Περού, η Ουγκάντα, η Βουλγαρία, η ΠΓΔΜ, η Κένυα κ.ά.

Ο δείκτης βασίζεται στα επικαιροποιημένα στοιχεία του 2014 και προσμετρά το βαθμό οικονομικής ελευθερίας (βαθμίδες προσωπικής επιλογής, δυνατότητα εισόδου στις αγορές, ασφάλεια της ιδιωτικής περιουσίας, κράτος δικαίου κλπ.) αναλύοντας τις πολιτικές και τους θεσμούς 159 χωρών ανά τον πλανήτη.

Η βαθμολογία της Ελλάδας στις κύριες κατηγορίες καταγράφεται ως εξής: (κλίμακα από το 1 έως το 10 όπου οι μεγαλύτεροι βαθμοί αναδεικνύουν μεγαλύτερο βαθμό οικονομικής ελευθερίας – σε παρένθεση η θέση της Ελλάδας ανά κατηγορία για το 2016):

Μέγεθος του Κράτους: 4,66 (142η) το 2016 από 4,92 το 2015
Νομικό Καθεστώς και Προστασία της Ιδιοκτησίας : 5,91 (62η) το 2016 από 5,80 το 2015
Πρόσβαση σε Ισχυρό Νόμισμα: 9,70 (15η) το 2016 από 9,54 το 2015
Ελευθερία στο Διεθνές Εμπόριο: 7,94 (40η) το 2016 από 7,59 το 2015
Ρυθμιστικό Περιβάλλον: 6,44 (129η) το 2016 από 6,56 το 2015

Η Μιράντα Ξαφά, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του ΚΕΦίΜ, δήλωσε σχετικά με τις επιδόσεις της χώρας μας ότι “είναι αξιοσημείωτο ότι οι καλύτερες επιδόσεις της Ελλάδας στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας είναι στις δύο κατηγορίες στις οποίες η χώρα έχει εκχωρήσει το δικαίωμα άσκησης πολιτικής στην ΕΕ: “σταθερό νόμισμα” (15η στην παγκόσμια κατάταξη) και “ελευθερία διεθνούς εμπορίου” (40η). Δυστυχώς και στην ελευθερία διεθνούς εμπορίου η παγκόσμια κατάταξη της Ελλάδας είναι πιθανό να υποβαθμιστεί το 2015-16 λόγω capital controls”.

Το Χόνγκ – Κόνγκ βρίσκεται ξανά στην κορυφή του δείκτη, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά η Σιγκαπούρη, η Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία, ο Καναδάς, η Γεωργία, η Ιρλανδία, η Μαυριτανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο να ισοβαθμούν στη 10η θέση.

Σύμφωνα με τον Φρεντ Μακμάν (Fred McMahon) που κατέχει την έδρα Δρ. Μάικλ A. Ουόλκερ και είναι επικεφαλής της έρευνας για την οικονομική ελευθερία στο Ινστιτούτο Φρέιζερ “το Χόνγκ-Κόνγκ παραμένει στην πρώτη θέση, αλλά επειδή η δημοκρατία είναι η μεγαλύτερη ασφαλιστική δικλείδα της ελευθερίας, αν η Κίνα καταπατήσει την αυτονομία του Χόνγκ-Κόνγκ αναμένεται και σχετική πτώση στην κατάταξη της χώρας.”

Ο Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας του Κόσμου 2016 προετοιμάστηκε από τους Τζέιμς Γκουάρτνεϊ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριδα (ΗΠΑ), Ρόμπερτ Α. Λόσον του Πανεπιστημίου Νότιων Μεθοδιστών και τον Τζόσουα Χολ του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια.

“Η οικονομική ελευθερία οδηγεί στην ευημερία και σε υψηλότερα επίπεδα διαβίωσης, ενώ οι χώρες με τις χαμηλότερες επιδόσεις συνήθως κυβερνώνται από απολυταρχικά καθεστώτα που περιορίζουν τις ελευθερίες και τις ευκαιρίες των πολιτών τους” δήλωσε ο Μακμάν.

Οι δέκα χώρες με τη χαμηλότερη επίδοση στο δείκτη είναι το Ιράν, η Αλγερία, το Τσαντ, η Γουινέα, η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, η Αργεντινή, το Κόνγκο, η Λιβύη και η Βενεζουέλα. Κάποια απολυταρχικά καθεστώτα, όπως η Β. Κορέα και η Κούβα, δεν συμπεριλαμβάνονται στη μελέτη λόγω έλλειψης αξιόπιστων στοιχείων.

Άλλες αξιοσημείωτες κατατάξεις είναι της Γερμανίας στην 30η θέση, της Ιαπωνίας στην 40η, της Γαλλίας στην 57η, της Ρωσίας στην 102η, της Ινδίας στην 112η, της Κίνας στην 113η, και της Βραζιλίας στην 124η.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 1 =