αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρευνα: Η Αθήνα δεύτερη φθηνότερη Ευρωπαϊκή πόλη για όποιον αναζητά Airbnb κοντά σε ιστορικά αξιοθέατα

Έρευνα: Η Αθήνα δεύτερη φθηνότερη Ευρωπαϊκή πόλη για όποιον αναζητά Airbnb κοντά σε ιστορικά αξιοθέατα

Τη δεύτερη φθηνότερη πόλη στην Ευρώπη αποτελεί η Αθήνα ως προς την τιμή μίσθωσης των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης αναλογικά με την εγγύτητα σε κορυφαία αρχαιολογικά αξιοθέατα ή άλλου είδους τοπόσημα και αξιοθέατα, σύμφωνα με την έρευνα της βρετανικής εταιρείας σύγκρισης τιμών προϊόντων και υπηρεσιών Uswitch. Σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το μνημείο του Παρθενώνα και τον λόφο της Ακρόπολης, η αθηναϊκή πρωτεύουσα διαθέτει περίπου 700 καταλύματα Airbnb με μέση τιμή 66,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Η εταιρεία έχει στηρίξει την έρευνά της στην αξιολόγηση περισσότερων από 45.000 καταχωρίσεων στην ιστοσελίδα βραχυπρόθεσμων μισθώσεων Airbnb και στην επεξεργασία 2,5 εκατ. αξιολογήσεων, με την Αθήνα να κατατάσσεται στη δεύτερη θέση βάσει και της υψηλής αξιολόγησης (4,82/5) που συγκεντρώνουν τα προσφερόμενα καταλύματα.

Λόγω της μακροχρόνιας κρίσης της αγοράς ακινήτων, αρκετές περιοχές, παρότι απέχουν μόλις δύο χιλιόμετρα από την Ακρόπολη, δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη ή βρίσκονται σε στάδιο αναμόρφωσης, με αποτέλεσμα να διαθέτουν σχετικά χαμηλές τιμές μίσθωσης. Ενδεικτικά, σε αυτές ανήκουν οι περισσότερες συνοικίες του δεύτερου διαμερίσματος της Αθήνας, όπως ο Βοτανικός, ο Κεραμεικός, το Μεταξουργείο και η περιοχή του Ρουφ, που διαθέτουν σημαντικές προοπτικές για άντληση υπεραξιών. Ως εκ τούτου, την τελευταία τριετία έχει υλοποιηθεί ή βρίσκεται σε εξέλιξη σημαντικός αριθμός νέων οικιστικών έργων, όπως συγκρότημα επιπλωμένων διαμερισμάτων της ισραηλινής Zoia στην οδό Παγγαίου στον Βοτανικό-Γκάζι και σειρά νέων κτιρίων κατοικιών στη Λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως και στην οδό Ορφέως στην ίδια περιοχή. Πρόκειται για τάση που εμφανίστηκε, πρώτα, σε ανατολικές συνοικίες της Αθήνας, που απέχουν 2 χλμ. από την Ακρόπολη, όπως το Μετς, τα Πετράλωνα και ο Νέος Κόσμος, και εμφανίζουν σημαντική άνοδο αξιών τα τελευταία χρόνια.

Την πρώτη θέση στην κατάταξη της Uswitch καταλαμβάνει η Πομπηία στη νότια Ιταλία, όπου σε απόσταση 30 λεπτών με τα πόδια από το ομώνυμο αξιοθέατο υπάρχουν 325 καταλύματα με μέση τιμή 56,60 ευρώ, αλλά ελαφρώς χαμηλότερη αξιολόγηση (4,77/5) συγκριτικά με την Αθήνα. Την πεντάδα με τα φθηνότερα διαμερίσματα ή κατοικίες Airbnb, με κριτήριο πάντα την εγγύτητα σε σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος, συμπληρώνουν η Αλάμπρα στη Γρανάδα της Ισπανίας (68 ευρώ), το Κολοσσαίο στην Ιταλία (82,5 ευρώ) και η Καπέλα Σιξτίνα (82,4 ευρώ).

Παγκοσμίως, τα φθηνότερα καταλύματα Airbnb με τιμή ανά διανυκτέρευση 30 ευρώ τα συναντάμε στην Αγκρα της Ινδίας, όπου βρίσκεται το Ταζ Μαχάλ. Ωστόσο υπάρχουν μόλις 53 τα οποία με βάση τις αξιολογήσεις των χρηστών (4,6/5) καταλαμβάνουν την έκτη θέση από το τέλος. Στην παγκόσμια κατάταξη με τους πιο προσιτούς χώρους Airbnb η Αθήνα κατατάσσεται έκτη. Προηγούνται, εκτός από την Αγκρα, που βρίσκεται στην πρώτη θέση, η Γκίζα με τον ομώνυμο πύργο (40 ευρώ), η Κουάλα Λουμπούρ με τους Δίδυμους Πύργους Πετρόνας (47 ευρώ), η Πομπηία και η Σαγκάη με το Παγκόσμιο Οικονομικό Κέντρο και τον ουρανοξύστη 492 μέτρων που κατασκευάστηκε το 2008. Οπως αναφέρει η έρευνα της Uswitch, οι αναζητήσεις στο Google (βάσει στοιχείων μέχρι και τη χθεσινή ημέρα) σχετικά με ευρωπαϊκούς προορισμούς που ενδείκνυνται για σύντομες αποδράσεις (city break) αυξήθηκαν κατά 100%. Την καθιέρωση της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκης ως προορισμών city break επιδιώκει και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, ο οποίος λάνσαρε, πριν από μερικές ημέρες, τη νέα του διαφημιστική καμπάνια με σύνθημα «Greekend: End your week like a Greek», που αναφέρεται στο τέλος μίας εβδομάδας και στη διαμονή για ένα Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 3 =