αρχικηVIRALΈρευνα δείχνει ότι υπάρχουν τρισεκατομμύρια πλαστικά σωματίδια μέσα στον take away καφέ

Έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν τρισεκατομμύρια πλαστικά σωματίδια μέσα στον take away καφέ

Είναι πιθανό και εσύ να παίρνεις τον take away καφέ σου ενώ πας στην δουλειά σου κάθε πρωί. ‘Η σε κάποια άλλη στιγμή της ημέρας.

Δες τώρα κάτι που ίσως δεν ήξερες: Μια μελέτη του Ινδικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας πριν από δύο χρόνια είχε δείξει ότι μέσα στα ροφήματα που περιέχονται σε αυτά τα ποτήρια καταλήγουν περί τα 25 χιλιάδες μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικής ύλης, τα αποκαλούμενα μικροπλαστικά, τα οποία φυσικά πίνει κάποιος μαζί με το ρόφημα.

Τώρα έχουμε νέα δεδομένα που φαίνονται… ακόμα χειρότερα: Ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας των ΗΠΑ (NIST) με δημοσίευση τους στo «Environmental Science and Technology» παρουσιάζουν τα ευρήματα της δικής τους σχετικής μελέτης. Όπως αναφέρουν όταν σε ένα πλαστικό ποτήρι μιας χρήσης τοποθετηθεί ζεστό ρόφημα, δεν θα καταλήξουν μερικές χιλιάδες μικροπλαστικά στο ρόφημα, αλλά μερικά… τρισεκατομμύρια μικροπλαστικά σωματίδια.

Η έρευνα έδειξε ότι τα πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης όταν εκτεθούν σε νερό η θερμοκρασία του οποίου είναι 100 βαθμούς Κελσίου, απελευθερώνουν τρισεκατομμύρια πλαστικά σωματίδια ανά λίτρο.

«Δεν γνωρίζουμε αν αυτά τα σωματίδια έχουν αρνητικές συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων ή των ζώων αλλά είμαστε βέβαιοι για την παρουσία τους μέσα στα ροφήματα» αναφέρει ο Κρίστοφερ Ζανγκμέιστερ, χημικός του NIST.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση μικροσκοπικών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα και στη συνέχεια μια σειρά από μεθόδους ανάλυσης σωματιδίων. Διαπίστωσαν ότι τα πλαστικά σωματίδια που απελευθερώνονται μέσα στα ροφήματα από τα ποτήρια είναι στη πλειοψηφία τους από 30-80 νανόμετρα το καθένα εξ αυτών.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 + 13 =