αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈρευνα: Γιατί το ακατάστατο γραφείο μπορεί να είναι… δείγμα ευφυΐας

Έρευνα: Γιατί το ακατάστατο γραφείο μπορεί να είναι… δείγμα ευφυΐας

Ξέρεις τι κοινό έχουν ο Tomas Edison, ο Albert Einstein και ο Steve Jobs πέραν του ότι ήταν εξαιρετικά ευφυείς άνθρωποι; Είχαν όλοι ακατάστατα γραφεία.

Φυσικά, οι περισσότεροι σύμβουλοι αποδοτικότητας συστήνουν σε εργαζόμενους και διευθυντικά στελέχη να προτιμούν να έχουν ένα καθαρό και καλά οργανωμένο γραφείο, με όσο το δυνατόν λιγότερα πράγματα στην επιφάνειά του. Κι αυτό επειδή η συγκεκριμένη εικόνα ενισχύει την επαγγελματική τους αξία μέσα από τον απλό συλλογισμό: αν κάποιος έχει ένα καλά οργανωμένο γραφείο, το πιθανότερο είναι ότι είναι ένας καλά οργανωμένος επαγγελματίας με μια καλά οργανωμένη προσωπικότητα.

Αυτό που ίσως δεν ξέρεις είναι ότι η τάση για καθαρό και καλά οργανωμένο γραφείο είναι κάτι που καθιερώθηκε τον τελευταίο αιώνα, με την ανάπτυξη μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, στις οποίες το προσωπικό χρειάζεται να οργανωθεί σε κοινό χώρο.

Ωστόσο, η πεποίθηση ότι ένας επιτυχημένος επαγγελματίας θα πρέπει να εργάζεται σε ένα καλά τακτοποιημένο γραφείο δεν φαίνεται να ίσχυε και κατά το παρελθόν. Αντίθετα, εικόνες, πίνακες και φωτογραφίες του 18ου και 19ου αιώνα απεικονίζουν σημαντικές προσωπικότητες όπως συγγραφείς, γιατρούς, ψυχολόγους και εφευρέτες να κάθονται στα εξαιρετικά ακατάστατα γραφεία τους. Το μήνυμα σε αυτή την περίπτωση είχε να κάνει περισσότερο με το γεγονός της αφοσίωσης. Κάποιος αφοσιωμένος σε αυτό που κάνει δεν έχει το χρόνο να ασχοληθεί με το να βάλει τάξη στο γραφείο του.

Τελικά, όμως, ποιοι είναι οι πιο έξυπνοι; Οι τακτικοί ή οι ακατάστατοι;

Τι δείχνει η έρευνα για την ακαταστασία

Η έρευνα, που διεξήχθη από το University of Minnessota, μελέτησε δύο ομάδες από φοιτητές. Η μία εργάστηκε σε καλά οργανωμένα γραφεία και η άλλη σε ακατάστατα. Και οι δύο ομάδες παρήγαγαν τον ίδιο αριθμό ιδεών, με μια ποιοτική όμως διαφορά. Εκείνοι που δούλεψαν στα ακατάστατα γραφεία παρουσίασαν πιο ενδιαφέρουσες και δημιουργικές ιδέες. Το πώς και γιατί δεν έχει διαπιστωθεί. Το εύρημα, όμως, για τη συσχέτιση μεταξύ ακαταστασίας και τη ευφυΐας φαίνεται πως έχει πλέον επιβεβαιωθεί.

Το αν επομένως θα ακολουθήσεις τα συμπεράσματα της έρευνας, χαλαρώνοντας την ίσως ψυχαναγκαστική σου μανία για απόλυτη τάξη στο γραφείο σου, εξαρτάται από εσένα. Κι αν κάποιοι σου κάνουν σχόλια για την εικόνα του γραφείου σου, πλέον ξέρεις τι να τους απαντήσεις.

Εφόσον εξάλλου η απόδοσή σου είναι αυτή που πρέπει να είναι, ή ακόμα και μεγαλύτερη, δεν χρειάζεται να ανησυχείς πλέον για τις εντυπώσεις που αφήνει… το γραφείο σου. Παρά μόνο για το αποτέλεσμα της εργασίας σου.

Πηγή: Thrive Global Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 + 5 =