αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈρευνα: Αυτές είναι χώρες που προσελκύουν τα ταλέντα στην αγορά εργασίας

Έρευνα: Αυτές είναι χώρες που προσελκύουν τα ταλέντα στην αγορά εργασίας

Τις ΗΠΑ, τη Σιγκαπούρη και τον Καναδά ως τις αγορές εργασίας με την υψηλότερη κατάταξη σε όλο τον κόσμο για την αναζήτηση, πρόσληψη και διατήρηση ταλέντων αναδεικνύει ο δείκτης Total Workforce Index™ λύσεων ταλέντων (TWI) του ομίλου ManpowerGroup. Παράλληλα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για δεξιότητες Πληροφορικής.

Πιο συγκεκριμένα, η 9η ετήσια έκθεση TWI του ομίλου ManpowerGroup αναλύει σε 69 παγκόσμιες αγορές περισσότερους από 200 παράγοντες για την αξιολόγηση της διαθεσιμότητας δεξιοτήτων, της αποδοτικότητας κόστους, των ρυθμιστικών πλαισίων και της παραγωγικότητας.

Σύμφωνα με την έρευνα έλλειψης ταλέντων του ομίλου ManpowerGroup για το 2022, οι σημερινές αγορές εργασίας χαρακτηρίζονται από έντονο ανταγωνισμό για εξειδικευμένους εργαζόμενους, με το 75% των εταιρειών παγκοσμίως να αναφέρουν ελλείψεις ταλέντων και δυσκολία πρόσληψης – υψηλότερο ρεκόρ των τελευταίων 16 ετών.

Ο φετινός ανανεωμένος δείκτης TWI δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις επιπτώσεις της απομακρυσμένης εργασίας και στην αυξανόμενη προθυμία και ευελιξία των εργοδοτών να μειώσουν τις απαιτήσεις εκπαίδευσης προτιμώντας να εξειδικεύουν τους υποψηφίους «πάνω στην εργασία».

Υπάρχει επίσης μεγαλύτερη εστίαση στην ηλικία του ανθρώπινου δυναμικού: Καθώς οι πιο ηλικιωμένοι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν την αγορά εργασίας, περισσότερες εταιρείες καλλιεργούν βιώσιμους πληθυσμούς ταλέντων δίνοντας προτεραιότητα στη διαθεσιμότητα μεγάλων δεξαμενών εργαζομένων της Gen Z και millennials.

Επιπλέον, οι δείκτες κόστους ζωής, τα ποσοστά πληθωρισμού των μισθών και η μεταβλητότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών είναι νέοι παράγοντες που εισάγονται στον δείκτη TWI με βάση τον σημαντικό αντίκτυπο αυτών των ζητημάτων στους οργανισμούς και το ανθρώπινο δυναμικό τους. Αυτό βοηθά στην παροχή μιας σαφέστερης εικόνας της οικονομικής σταθερότητας, καθώς οι εταιρείες λαμβάνουν αποφάσεις για το μείγμα ανθρώπινου δυναμικού και την τοποθεσία.

«Σε μια ψηφιακή παγκόσμια οικονομία, τα εξειδικευμένα ταλέντα είναι το νέο ‘νόμισμα’ για την επιχειρηματική και οικονομική ανάπτυξη», δηλώνει ο Dave McGonegal, Αντιπρόεδρος της Talent Solutions Consulting & Advisory ο οποίος εξηγεί «Οι οργανισμοί που θέλουν να λύσουν το πρόβλημα, στρέφονται στον Δείκτη για να τους βοηθήσουν να πλοηγηθούν στις αλλαγές σε πραγματικό χρόνο. Αυτό περιλαμβάνει την πλοήγηση σε νέες αγορές που θα επιτρέψουν στις εταιρείες να ανταγωνιστούν για τα τόσο απαραίτητα ταλέντα προληπτικά και δημιουργικά, ενώ παράλληλα θα επιτύχουν τους επιχειρηματικούς τους στόχους. Οι εταιρείες πρέπει να γίνουν εργοδότες επιλογής, ανεξάρτητα από την τοποθεσία, και να λάβουν υπόψη τις ανάγκες που είναι πιο σημαντικές για τους εργαζόμενους».

• ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ισραήλ σημείωσαν ευνοϊκή βαθμολογία στη διαθεσιμότητα ανθρώπινου δυναμικού με παράγοντες όπως η διαθεσιμότητα εξειδικευμένων εργαζομένων, η συμμετοχή στο ανθρώπινο δυναμικό, η συμμετοχή των φύλων, οι δυνατότητες απομακρυσμένης εργασίας και η πρόσβαση σε απομακρυσμένα ταλέντα.

• Οι πέντε κορυφαίες αγορές για αποδοτικότητα κόστους είναι η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, το Μπαχρέιν, η Νότια Αφρική και οι Φιλιππίνες.

• Η Σιγκαπούρη, η Ιρλανδία και η Αυστραλία κατατάσσονται ψηλά στην ύπαρξη ευνοϊκότερων ρυθμιστικών περιβαλλόντων για βιώσιμη πρόσβαση σε επιτόπια και απομακρυσμένα ταλέντα, λόγω χαλαρών συνοριακών περιορισμών και γεωπολιτικών καταστάσεων.

• Οι ΗΠΑ, η Σιγκαπούρη και το Μεξικό έχουν την υψηλότερη δυνατή παραγωγικότητα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας υποστήριξης απομακρυσμένης εργασίας.

• Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για δεξιότητες Πληροφορικής, κυρίως λόγω της χαμένης πρόσβασης σε ταλέντα της Ρωσίας, μια από τις μεγαλύτερες δεξαμενές ταλέντων Πληροφορικής στον κόσμο.

• Η Ελβετία και οι σκανδιναβικές χώρες ανέβηκαν στην κορυφή για τους κατασκευαστές προϊόντων βιοεπιστημών, με πιο προηγμένες απαιτήσεις παραγωγής.

• Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέβηκε από την 4η θέση το 2021 στη διαθεσιμότητα στη 2η θέση φέτος λόγω του μεγέθους του αναδυόμενου ανθρώπινου δυναμικού του.

• Η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία κατακλύστηκαν από ευκαιρίες στον τομέα της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών ως αποτέλεσμα της υποστήριξής τους για απομακρυσμένη εργασία και του χαμηλότερου κόστους.

• Η προσθήκη του Ισραήλ στο top 10 σχετίζεται με τους αυξημένους τομείς που μπορεί να υποστηρίξει η αγορά, ιδιαίτερα στην Πληροφορική (ΙΤ) και τη Μηχανική (Engineering), μαζί με υψηλής ποιότητας βιώσιμες δεξαμενές ταλέντων εργαζομένων νεότερης ηλικίας.

• Το Ισραήλ επωφελήθηκε επίσης από την αύξηση των ποσοστών συμμετοχής των γυναικών στην εργασία και την εβδομάδα εργασίας Κυριακή-Πέμπτη, η οποία επιτρέπει σε πολλές εταιρείες να επεκτείνουν την εβδομάδα λειτουργίας τους χωρίς επιπλέον κόστος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 + 12 =