αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρευνα: Αυτές είναι οι βασικές προϋποθέσεις που θέτουν οι Έλληνες επιστήμονες για να επιστρέψουν στη χώρα

Έρευνα: Αυτές είναι οι βασικές προϋποθέσεις που θέτουν οι Έλληνες επιστήμονες για να επιστρέψουν στη χώρα

Το λεγόμενο brain drain γιγαντώθηκε στα χρόνια της κρίσης. Και πολλοί ήταν οι Έλληνες επιστήμονες που έφυγαν στο εξωτερικό. Αλλά θα μπορούσαν άραγε αυτοί οι άνθρωποι να γυρίσουν πίσω;

Ας δούμε μερικά στοιχεία: Σχεδόν έξι στους δέκα (το 58%) Έλληνες επιστήμονες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Όσον αφορά τους λόγους επιστροφής, οι περισσότεροι (το 70%) αναφέρουν την ποιότητα ζωής, καθώς και την επιθυμία να είναι κοντά στις οικογένειές τους (42%). Οι προϋποθέσεις που, όπως λένε, θα διευκόλυναν την επιστροφή τους στην Ελλάδα, σχετίζονται με την αύξηση των αποδοχών τους (44%) και με την εύρεση εργασίας στον τομέα της ειδίκευσης τους στη χώρα μας (36%).

Αυτά προκύπτουν, σύμφωνα με το Εθνικό κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), από τα προκαταρκτικά στοιχεία έρευνας για την καταγραφή των αναγκών, των δεξιοτήτων και των προθέσεων των Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού. Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΕΚΤ “Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας”, στόχος της οποίας είναι η δικτύωση των Ελλήνων επιστημόνων παγκοσμίως και η σύνδεση τους με την ελληνική οικονομία.

Στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας βρίσκεται μία ψηφιακή πλατφόρμα (www.knowledgebridges.gr), μέσω της οποίας παρέχονται στοχευμένες υπηρεσίες στους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού και ενισχύεται η ανάπτυξη δυναμικών δεσμών με το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Μέχρι σήμερα σε αυτήν έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 1.200 Έλληνες από 40 χώρες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − 10 =