αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈρευνα: Αυτά είναι τα είδη επιχειρήσεων που… δεν βρίσκουν εργαζομένους στην Ελλάδα

Έρευνα: Αυτά είναι τα είδη επιχειρήσεων που… δεν βρίσκουν εργαζομένους στην Ελλάδα

Μπορεί η ανεργία στην Ελλάδα να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο φαίνεται ότι αρκετές είναι οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να βρουν εξειδικευμένους εργαζομένους. Αυτό τουλάχιστον λέει νέα έρευνα του ΣΕΒ. Με το brain drain να έχει παίξει τον ρόλο του, αφού αρκετοί είναι οι νέοι με καλά επαγγελματικά προσόντα που έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΣΕΒ, περισσότερες από τέσσερις στις δέκα ελληνικές εταιρείες του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (41,4%) αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κάλυψη κενών θέσεων εργασίας με το χάσμα ζήτησης και προσφοράς να αναμένεται να διευρυνθεί στο μέλλον καθώς ο διεθνής ανταγωνισμός θα εντείνεται και οι επιχειρήσεις θα καλούνται να ενσωματώνουν εντατικότερα νέες τεχνολογίες στην παραγωγική διαδικασία.

Συνολικά στη χώρα μας το 35,6% των επιχειρήσεων του παραγωγικού τομέα της οικονομίας αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα. Το φαινόμενο εμφανίζεται εντονότερο στους κλάδους της ενέργειας (49,2%) και των ΤΠΕ (41,4%), ενώ λιγότερο έντονη είναι η δυσκολία κάλυψης κενών θέσεων στις επιχειρήσεις της αγροδιατροφής (37,1%) και των δομικών υλικών (34,8%). Ακόμη μικρότερη δυσκολία στην κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας έχουν οι εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στα logistics (29,6%) και στην υγεία και το φάρμακο (28,4%).

Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι εξωστρεφείς αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις με το ποσοστό των εταιρειών, που δυσκολεύονται να βρουν τα κατάλληλα στελέχη να φτάνει το 45,9% και 44,7% αντίστοιχα. Ο λόγος αυτής της αύξησης είναι πως τέτοιου είδους επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε πιο ανταγωνιστικές αγορές, ζητούν υψηλότερα κριτήρια κι εφαρμόζουν αυστηρότερες μεθόδους επιλογής προσωπικού.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen − two =