αρχικηVIRALΈρευνα αποκαλύπτει: Αυτό είναι το χρώμα που μειώνει το άγχος και την επιθετικότητα

Έρευνα αποκαλύπτει: Αυτό είναι το χρώμα που μειώνει το άγχος και την επιθετικότητα

Yπάρχει ένα χρώμα που μειώνει την επιθετικότητα και το άγχος ενώ συνδέεται με την ηρεμία. Ονομάζεται «Baker-Miller pink» και είναι αυτό που αποκαλούμε ως «ροζ της Μπάρμπι». Ακόμη, συχνά ονομάζεται «Pepto Bismol Pink» και το συναντούσαμε συχνά σε νοσοκομεία, ψυχιατρικές κλινικές και δωμάτια αποτοξίνωσης σε φυλακές.

Η έρευνα αναπτύχθηκε από τον επιστήμονα Alexander Schauss τη δεκαετία του ‘70, όταν μελετούσε την ανθρώπινη αντίδραση στο ροζ χρώμα.

«Έπεισε τους Baker και Miller, διευθυντές στη Ναυτική Ακαδημία, να πειραματιστούν χρησιμοποιώντας το ροζ σε σωφρονιστικές εγκαταστάσεις», αναφέρει η color expert Amy Wax.

Ο Schauss είχε κάνει μια προηγούμενη έρευνα, όπου έδειξε ότι τα υποκείμενα ήταν πιο αδύναμα στο σώμα, αφότου είχαν κοιτάξει ένα μεγάλο τετράγωνο ροζ χαρτί (σε αντίθεση με το μπλε), όπως φάνηκε από την ανικανότητά τους να αντισταθούν στα τεντωμένα χέρια τους προς τα κάτω.

Οι Baker και Miller έδωσαν τη συγκατάθεσή τους να βαφτεί ένα κελί ροζ και όταν οι καινούργιοι κρατούμενοι εκτίθονταν στο χρώμα ήταν λιγότερο επιθετικοί και εχθρικοί. Έτσι βγήκε και η ονομασία αυτού του χρώματος.

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Σύμφωνα με τον Schauss, «το φαινόμενο επηρεάζει το ενδοκρινικό σύστημα, προκαλώντας μια κατευναστική δράση στο μυικό σύστημα». «Το αποτέλεσμα δεν μπορεί να ελεγχθεί από συνειδητή ή ασυνείδητη προσπάθεια».

«Για τους color professionals που σπουδάζουν την τέχνη του χρώματος, το Baker-Miller pink είναι γνωστό ότι έχει ηρεμιστική επίδραση», αναφέρει η Amy Wax.

Έτσι, μπορείς να προσθέσεις λίγο ροζ στο χώρο σου, στα σκεπάσματα, στους τοίχους, στα έπιπλα για να νιώσεις ηρεμία και χαλάρωση.

Πηγή: bovary.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 4 =