αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈρευνα ανατρέπει την επικρατούσα άποψη. Τελικά, οι startups με έναν ιδρυτή είναι πιο πιθανό να πετύχουν

Έρευνα ανατρέπει την επικρατούσα άποψη. Τελικά, οι startups με έναν ιδρυτή είναι πιο πιθανό να πετύχουν

«Η ομάδα κάνει την διαφορά». Είναι μια από τις πιο κλισέ φράσεις που θα ακούσεις σε business events. Τελικά, μπορεί αυτή να μην είναι η απόλυτη αλήθεια. Νέα έρευνα που έκαναν τα New York University και Wharton School -στοιχεία της οποία παρουσιάζει το κορυφαίο site inc.com δείχνει ότι οι startups με έναν ιδρυτή είναι πιο πιθανό να φτάσουν στην επιτυχία.

Αλλά τι είναι αυτό που κάνει του Solopreneurs ξεχωριστούς; Αφού μέχρι τώρα θεωρούσαμε πως μια ομάδα από 2 ή περισσότερους ιδρυτές είναι καλύτερη. Η επικρατούσα άποψη έλεγε ότι η συνεργασία μπορεί να κάνει την διαφορά. Και μάλιστα αν δεν είσαι καλός σε κάτι, τότε με την δημιουργία μιας καλής ομάδας μπορεί κάποιο άλλο άτομο να καλύψει αυτή σου την αδυναμία, και το αντίστροφο.

Οι ερευνητές των δύο πανεπιστημίων έστειλαν τα σχετικά ερωτηματολόγια σε συνολικά 65.000 επιχειρήσεις που έκαναν το ξεκίνημα τους μέσω του Kickstarter. Η έρευνα έγινε σε βάθος 7ετιας. Από αυτές τις επιχειρήσεις, οι 10.000 απάντησαν στα ερωτηματολόγια. Τι προέκυψε από τα αποτελέσματα: Οι startups που είχαν πολλούς ιδρυτές ήταν όντως πιο εύκολο να αντλήσουν χρήματα. Καθώς μάλλον οι επενδυτές… εμπιστεύονται τις ομάδες.

Ωστόσο, υπάρχει το εξής παράδοξο: Παρόλο που οι Solopreneurs είχαν αυτό το handicap, στις περισσότερες των περιπτώσεων κατάφεραν να διατηρήσουν ζωντανή την επιχείρηση τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι οι «ομάδες ιδρυτών». Και παρόλο που οι startups της δεύτερης κατηγορίας κατάφερνα να «σηκώσουν» περισσότερα χρήματα μέσω χρηματοδοτήσεων, στο τέλος της ημέρας εκείνοι που είχαν τα μεγαλύτερα έσοδα ήταν οι Solopreneurs!

Γιατί όμως είναι προτιμότερο μια startup να έχει έναν ιδρυτή;

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, όταν υπάρχουν δύο ή περισσότεροι ιδρυτές, αυτό σημαίνει καταρχήν λιγότερα έσοδα στο ταμείο της εταιρίας. Ειδικά αν οι ιδρυτές λαμβάνουν μισθό από την αρχή της διαδρομής. Την ίδια στιγμή, αν οι ιδρυτές είναι παραπάνω από ένας, αυτό σημαίνει πολλαπλάσια έξοδα για πιθανό εξοπλισμό, χώρο γραφείων ή κόστος ταξιδιών. Όλα είναι Χ2, Χ3 κ.ο.κ.

Αυτό που επίσης υποστήριζε η άλλη πλευρά, είναι όταν σε μια ομάδα με πολλούς ιδρυτές, συνήθως υπάρχει περισσότερη εμπειρογνωμοσύνη. Αφού όπως είπαμε και στην αρχή, αν κάποιος δεν είναι καλός σε ένα πεδίο, τότε κάποιος άλλος καλύπτει την αδυναμία. Ωστόσο και σε αυτό υπάρχει λύση για τους Solopreneurs, αφού ένας «μοναχικός» ιδρυτής μπορεί να μισθώσει έναν freelancer για να του ολοκληρώσει ένα συγκεκριμένο task που ο ίδιος δεν μπορεί να το βγάλει σε πέρας. Άρα πρακτικά δεν είναι απαραίτητο ότι θα τα κάνει όλα μόνος.

Την ίδια στιγμή, ο Solopreneur έχει ένα κομβικό πλεονέκτημα: Μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις πολύ γρήγορα. Δεν υπάρχουν… περιττά meetings, δεν υπάρχουν διαφωνίες, δεν υπάρχουν συζητήσεις επί συζητήσεων. Όλα γίνονται πολύ γρήγορα. Η ταχύτητα είναι ένα βασικό στοιχείο που μπορεί να κρίνει την επιτυχία μια startup. Και όπως φαίνεται, όταν οι ιδρυτές είναι πολλοί, τείνουν να είναι και λιγότερο… τολμηροί στις αποφάσεις τους. Αφού οι πολλές συζητήσεις και οι εκατέρωθεν ενστάσεις πάνω στο εκάστοτε ζήτημα, τους κάνουν τελικά να ενεργούν πιο συντηρητικά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 3 =