αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈπαιρναν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα έκαναν… Porsche, βίλες και κρυπτονομίσματα

Έπαιρναν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα έκαναν… Porsche, βίλες και κρυπτονομίσματα

Πάνω από 20 υπόπτους συνέλαβαν οι αρχές στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία στο πλαίσιο έρευνας για απάτη που συνδέεται με το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Το ύψος της απάτης εκτιμάται ότι φτάνει τα 600 εκατομμύρια ευρώ, αναφέρει το Politico.

Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι όμως πόσα και ποια περιουσιακά στοιχεία δέσμευσαν οι αστυνομίες. Από διαμερίσματα και βίλες μέχρι σε ρολόγια Rolex, χρυσό και κοσμήματα. Και από τα κρυπτονομίσματα στα πολυτελή αυτοκίνητα: μια Lamborghini, μια Porsche και ένα Audi Q8.

Στην επιχείρηση, κατόπιν αιτήματος των εισαγγελέων της ΕΕ (EPPO), έλαβαν μέρος 150 αξιωματικοί από μονάδες της αστυνομίας απάτης και της οικονομικής αστυνομίας. Οκτώ από τους υπόπτους συνελήφθησαν ενώ άλλοι 14 τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Η αστυνομία ανέφερε ότι η απάτη στήθηκε από «επαγγελματίες» στην υποβολή αιτήσεων για χρηματοδότηση από το Δημόσιο. Με τις ενέργειές τους εξασφάλισαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ψηφιοποίησης των ιταλικών εταιρειών.

Οι αρχές χαρτογράφησαν ύποπτες συναλλαγές και εντόπισαν, όπως ανέφερε η ιταλική οικονομική αστυνομία, «τη νομιμοποίηση τεράστιων παράνομων κερδών που πραγματοποιούνταν μέσω ενός πολύπλοκου δικτύου εικονικών εταιρειών που είχαν δημιουργηθεί στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία».

Η σπείρα χρησιμοποιούσε προηγμένες τεχνολογίες, απλώνοντας τα πλοκάμια της σε πολλές χώρες. Είχαν στη διάθεσή τους διακομιστές στο cloud που βρίσκονται σε μη συνεργάσιμες χώρες, περιουσιακά στοιχεία σε κρυπτονομίσματα ενώ έκαναν χρήση μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης για την παραγωγή πλαστών εγγράφων.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 − ten =