αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈπαιρναν πίσω τις πινακίδες των ΙΧ τους για ένα μήνα αλλά…ξέχναγαν να τις επιστρέψουν- Πολλά πρόστιμα

Έπαιρναν πίσω τις πινακίδες των ΙΧ τους για ένα μήνα αλλά…ξέχναγαν να τις επιστρέψουν- Πολλά πρόστιμα

Τσουχτερά πρόστιμα επιβλήθηκαν σε χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι, ενώ είχαν πάρει τις πινακίδες για έναν, δύο ή τρεις μήνες δεν επέστρεψαν ψηφιακά τις πινακίδες του στην εφορία, όπως μεταδίδει το Capital.gr. Το λάθος αυτός τους κόστισε σημαντικά και συγκεκριμένα όσο τα τέλη κυκλοφορίας δύο ετών. Δηλαδή στην περίπτωση που κάποιος που διαθέτει αυτοκίνητο μεγάλο κυβισμού 2.400 κ.ε. στο οποίο αναλογούν τέλη 920 ευρώ και ο οποίος πήρε τις πινακίδες για ένα μήνα και ξέχασε να το θέσει εκ νέου σε ακινησία θα πληρώσει 1.840 ευρώ πρόστιμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί είναι οι ιδιοκτήτες που ξέχασαν να επιστρέψουν τις πινακίδες τους και διαπίστωσαν στον λογαριασμό τους στο taxis, το πρόστιμο που τους είχε επιβληθεί.

Η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει ότι ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος υποχρεούται να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ακινησία έως και την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του, για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και εάν αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, κατά την επόμενη εργάσιμη για τη φορολογική διοίκηση, ημέρα. Κατά τη θέση του οχήματος σε ακινησία και εφόσον έχει επέλθει μεταφορά του οχήματος σε νέο σημείο, διάφορο του αρχικά δηλωθέντος, δηλώνεται εκ νέου το σημείο ακινητοποίησης. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης θέσης σε ακινησία ή μη θέσης σε ακινησία, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Σημειώνεται ότι για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 2 μηνών, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 3/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, κ.ο.κ..

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three + 15 =