αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Έξι money lessons που μου πήρε μία δεκαετία για να τα μάθω»: Εξηγεί ένας οικονομικός σύμβουλος

«Έξι money lessons που μου πήρε μία δεκαετία για να τα μάθω»: Εξηγεί ένας οικονομικός σύμβουλος

«Τα πιο κομβικά μαθήματα για τα χρήματα μπορεί να σας εκπλήξουν. Δεν έχουν να κάνουν με την τέλεια επενδυτική στρατηγική, την επιλογή των καλύτερων εργαλείων ή εφαρμογών ή οποιαδήποτε από τις γενικές συμβουλές που βλέπετε στο διαδίκτυο». Κάπως έτσι ξεκινά το άρθρο του ο Anthony Carlton. Ο ίδιος είναι Certified Financial Planner και αρθρογράφος στο Business Insider.

Στη συνέχεια συμπληρώνει: «Αντίθετα, η καλύτερη συμβουλή είναι πρακτική. Μετά από μια δεκαετία χρηματοοικονομικών σπουδών και εργασίας στον κλάδο, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού συμβούλου — έμαθα πολλά για το πώς συνδεόμαστε με τα χρήματα στην καθημερινή μας ζωή». Εδώ είναι λοιπόν 6 από τα money lessons που έχει να σου παραθέσει ο Anthony Carlton. Του πήρε μία 10ετια για να τα μάθει, αλλά εσύ δεν χρειάζεται να περιμένεις τόσο.

1# Εσύ ελέγχεις το οικονομικό μέλλον σου. Κανένας άλλος. Αν θέλετε να είστε πλούσιοι, να αποκτήσετε το σπίτι των ονείρων σας και να φτάσετε στην οικονομική ανεξαρτησία – κανείς δεν θα το κάνει για εσάς. Εναπόκειται σε εσάς να πάρετε τον έλεγχο των οικονομικών σας, να κατευθύνετε τις ενέργειές σας προς τους στόχους σας και να παραμείνετε εντός δρόμου.

2# Μάθε από τα λάθη και προχώρα. Η απώλεια χρημάτων πονάει. Δεν μας αρέσει να βλέπουμε τα υπόλοιπα των λογαριασμών μας να συρρικνώνονται. Δεν μπορείτε να διαχωρίσετε πλήρως τα συναισθήματα και την ψυχολογία, από τα χρήματα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε, ωστόσο, είναι να αντιμετωπίζετε κάθε λάθος ως ένα μάθημα και να προσπαθήσετε να μην κάνετε το ίδιο δύο φορές. Ρωτήστε οποιονδήποτε επιτυχημένο επενδυτή ή επιχειρηματία. Τα λάθη μπορούν να σας διδάξουν πολύτιμα μαθήματα. Μερικά από αυτά οδηγούν σε τεράστια ανάπτυξη. Αλλά αν κολλήσετε στα λάθη και τους επιτρέψετε να αλλάξουν τη νοοτροπία σας προς το χειρότερο, θα μείνετε στάσιμοι.

3# Η αγορά δεν είναι πάντα καλύτερη από την ενοικίαση. Η πλειοψηφία των εκατομμυριούχων έχει ακίνητη περιουσία. Και στην Ελλάδα για πολλά χρόνια η αγορά ενός σπιτιού ήταν μέσα στις βασικές σκέψεις του κάθε ανθρώπου μεγαλώνοντας. Δουλεύει για μερικούς, αλλά πολλοί δεν βλέπουν το μειονέκτημα της ιδιοκτησίας έναντι της ενοικίασης, κάτι που θα πρέπει τουλάχιστον να το σκεφτείτε προτού λάβετε ένα δάνειο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και «ριζώσετε» σταθερά σε ένα μέρος. Ακολουθούν ορισμένα μειονεκτήματα που έχει ένα αγορασμένο σπίτι: Συντήρηση, διαρροές σωλήνων, στέγες που τρέχουν νερό, τοίχοι με διαρροές, πιθανότητα πλημμύρας και πρόκλησης χιλιάδων ζημιών, φορολογικές επιβαρύνσεις. Μήπως να το ξανά σκεφτείς;

4# Υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι για να γίνεις πλούσιος. Η επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις είναι οι πιο δημοφιλείς τρόποι. Ένας άλλος τρόπος για να γίνετε πλούσιοι είναι να εργαστείτε σε μια αναπτυσσόμενη εταιρεία. Το να είσαι ο υπάλληλος Νο5 στο Twitter ή στην Apple μπορεί να σε οδηγήσει στο να γίνεις πλούσιος. «Το θέμα είναι ότι υπάρχουν εκατό διαφορετικοί δρόμοι για να γίνεις πλούσιος. Μην έχετε εμμονή με το τέλειο. Κάντε μία δουλειά που σας δίνει ενέργεια και δίνει τη δυνατότητα να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να αποκτήσουν αυτό που θέλουν στη ζωή. Τα χρήματα θα ακολουθήσουν αν το κάνετε αυτό αρκετό καιρό», λέει ο Carlton.

5# Κάνε τη δουλειά που αγαπάς και τα χρήματα θα ακολουθήσουν. Αν κάνεις κάτι με το ζόρι και στο τέλος κάθε εργάσιμης εβδομάδας νιώθεις ότι έχεις «καεί», τότε πιθανότατα δεν θα γίνεις ποτέ πλούσιος. Όπως τονίζει ο Carlton: «Κάντε μία δουλειά που σας ενθουσιάζει να σηκώνεστε από το κρεβάτι το πρωί. Ίσως όχι κάθε πρωί, αλλά τα περισσότερα. Κάτι που συνδυάζει τα δυνατά σας σημεία, τα ενδιαφέροντά σας και σας επιτρέπει να δημιουργείτε. Το να έχετε συχνές δημιουργικές σπίθες και να γράφετε ιδέες συνεχώς, είναι ένα σημάδι ότι έχετε κάτι καλό στα χέρια σας. Βεβαιωθείτε ότι η δουλειά σας δεν είναι μόνο για χάρη της τέχνης. Θα πρέπει να προσθέσει αξία στη ζωή των ανθρώπων. Βοηθήστε τους ανθρώπους να λύσουν ένα πρόβλημα. Εμπνεύστε τους. Βοηθήστε τους να πάρουν αυτό που θέλουν. Υπόσχομαι ότι αν το κάνετε αυτό για αρκετό καιρό, μπορείτε να φτάσετε στην οικονομική ελευθερία».

6# Η καλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις είναι στον εαυτό σου. Αυτό έχει πει ο Warren Buffett. Και έχει ορίσει μερικά συγκεκριμένα points: Μην σταματήσετε ποτέ να μαθαίνετε και να αποκτάτε γνώση. Βελτιώστε τις δεξιότητες γραφής και επικοινωνίας σας. Μάθετε πώς να γίνετε ηγέτης με ισχυρή ακεραιότητα. Επενδύστε στις προσωπικές και επαγγελματικές σας σχέσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η μόνη θέση που έχει σημασία είναι η 1η»: Δέκα φράσεις του Max Verstappen

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twelve + two =