αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈξι χαρακτηριστικά που έχουν οι άνθρωποι που δεν ακολουθούν τη μάζα (και μπορείς να τα αντιγράψεις)

Έξι χαρακτηριστικά που έχουν οι άνθρωποι που δεν ακολουθούν τη μάζα (και μπορείς να τα αντιγράψεις)

Σίγουρα έχεις ακούσει σαν συμβουλή το «μην ακολουθείς τη μάζα». Και όντως υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι.

Ωστόσο, τα ανθρώπινα όντα είναι συνδεδεμένα με τη νοοτροπία της συμμόρφωσης σε μια αγέλη, και υπάρχει λόγος για αυτό. Πριν από χιλιετίες, τέτοιοι εξελικτικοί μηχανισμοί μας βοήθησαν να επιβιώσουμε στον άγριο προϊστορικό κόσμο. Αλλά ακόμα και σήμερα, στον σύγχρονο κόσμο που είναι πολύ πιο ασφαλής, εξακολουθούμε να τείνουμε να συμμορφωνόμαστε με την κοινή γνώμη και να ακολουθούμε το πλήθος. Γιατί; Επειδή έτσι νιώθουμε πιο βολικά και ασφαλείς. Η πλειοψηφία δεν μπορεί να κάνει λάθος, σωστά; Όχι πάντα.

Πως λοιπόν μπορείς να γίνεις σαν εκείνους τους ανθρώπους που δεν ακολουθούν το πλήθος; Εδώ είναι 6 χαρακτηριστικά που έχουν. Και μπορείς να τα αντιγράψεις.

Κριτική σκέψη

Κριτική σκέψη σημαίνει αντίληψη και αξιολόγηση πληροφοριών χωρίς προκατάληψη και τυφλή πίστη. Σημαίνει να βγάλετε τα συμπεράσματά σας με βάση στοιχεία. Όσοι δεν ακολουθούν το πλήθος, προσπαθούν πάντα να δουν μια κατάσταση υπό κριτικό πρίσμα, είτε αυτή αφορά την πολιτική, είτε την δουλειά τους ή την προσωπική τους ζωή.

Να έχεις πάντα αμφιβολίες

Ένας τέτοιος άνθρωπος, επίσης δεν θα δεχτεί τα πράγματα όπους του παρουσιάζονται. Αν είσαι εσύ, να αφήνεις πάντα χώρο για αμφιβολίες, γιατί  τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται και η αλήθεια σπάνια είναι απόλυτη. Δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο.

Μην στηρίζεσαι στην κοινή γνώμη

Αυτός που δεν ακολουθεί τη μάζα, τείνει να αμφισβητεί την κοινή γνώμη, αλλά δεν το κάνει απλά για να ξεχωρίζει από το πλήθος. Δεν τους ενδιαφέρει να επιδεικνύονται και να είναι επιτηδευμένα διαφορετικοί. Αλλά τους ενδιαφέρει να βρουν την αλήθεια, και γι’ αυτό βλέπουν πάντα την κοινή γνώμη μέσα από το πρίσμα της κριτικής σκέψης. Κάποιος ίσως να συνειδητοποιεί ότι η πλειοψηφία μπορεί να είναι λάθος και οι δημοφιλείς απόψεις μπορεί να είναι λανθασμένες. Άρα πρέπει να κινηθεί σε άλλο δρόμο.

Μην κάνεις πράγματα απλά επειδή στο είπε κάποιος άλλος

Να σκέφτεσαι για τον εαυτό σου, αντί να υπακούς άσκοπα σε εντολές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα άτομο που δεν ακολουθεί το πλήθος, μάλλον δεν θα επιλέξει μία στρατιωτική καριέρα ή θέση στο δημόσιο. Θα επιλέξει μια δουλειά που θα παρέχει έναν ορισμένο βαθμό ελευθερίας.

Μην αναζητάς την επικύρωση από άλλους

Αν είστε ένας τέτοιος τύπος, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε, χωρίς να λάβετε επικύρωση από άλλους ανθρώπους. Εάν αισθάνεστε ότι κάτι είναι σωστό, θα το κάνετε ακόμα κι αν οι γύρω σας (ή η πλειοψηφία) δεν συμφωνούν με την επιλογή σας. Να θυμάστε ότι η ανεξάρτητη σκέψη σημαίνει εξαρχής να βασίζεται στη δική του κρίση.

Ανοιχτό μυαλό

Είναι εύκολο να ακούς κουτσομπολιά από έναν συνάδελφο και να βγάλεις βιαστικά συμπεράσματα για το αφεντικό σου. Είναι εξίσου εύκολο να παρακολουθήσεις μια συγκλονιστική ιστορία στις ειδήσεις και να τη γενικεύσεις στη συνολική κατάσταση στη χώρα. Ένας άνθρωπος που δεν θέλει να ακολουθεί το πλήθος, δεν θα το κάνει αυτό. Αυτοί, προσπαθούν πάντα να έχουν το μυαλό τους ανοιχτό γιατί ξέρουν ότι συνήθως υπάρχουν περισσότερες από μία όψεις σε κάθε ιστορία. Το ανοιχτό μυαλό είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά τέτοιων ανθρώπων.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 + eleven =