αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈξι τρόποι για να πεις στο αφεντικό σου στη δουλειά ότι έχει άδικο

Έξι τρόποι για να πεις στο αφεντικό σου στη δουλειά ότι έχει άδικο

Όλοι έχουμε βρεθεί σε μία τέτοια κατάσταση κάποια στιγμή στην επαγγελματική διαδρομή μας: Να εργαζόμαστε σε μια επιχείρηση και να πρέπει να… διορθώσουμε το αφεντικό μας. Κάτι που δεν είναι και τόσο εύκολο. Πως μπορείς να διορθώσεις κάποιον που είναι πάνω από εσένα στην εταιρική ιεραρχία; Χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί και πρέπει να είσαι έτοιμος να παραθέσεις μερικά επιχειρήματα στο τραπέζι.

Εδώ είναι 6 κινήσεις που θα σε βοηθήσουν να το κάνεις. Ελαχιστοποιώντας το ρίσκο. Και είναι πιθανό να πείσεις το αφεντικό σου ότι έκανε λάθος σε κάτι.

#1 Κάνε έρευνα

Πριν αναφέρεις κάποιο πρόβλημα στον ανώτερο σου σιγουρέψου ότι όντως έκανε λάθος. Υπολόγισε ότι οι ανώτεροι μαθαίνουν πρώτοι τα νέα και τις αλλαγές.

#2 Επίλεξε τις διαμάχες σου

Σκέψου αν αξίζει να διαφωνήσεις με το αφεντικό σου. Θα προβάλει το αφεντικό σου ως απερίσκεπτο ή ανόητο; Θα στοιχίσει στην εταιρεία ή σε κάποιον πελάτη; Αν ωστόσο έκανε μια μικρή γκάφα καλύτερο θα ήταν να το αγνοήσεις ή συμπτωματικά να στείλεις ένα ενημερωτικό email.

#3 Ποιο είναι το κίνητρο σου

Το να αντιμετωπίσεις τον ανώτερο σου είναι δύσκολο, σκέψου το κίνητρο σου. Μήπως το κάνεις γιατί θα έχει θετικό αντίκτυπο στην εταιρεία, στους πελάτες και στους συνάδελφους σου ή απλά γιατί θες να είναι όλα σωστά; Αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος μην δοκιμάζεις την υπομονή του αφεντικό σου.

#4 Διάλεξε την σωστή στιγμή

Το να διαλέξεις την σωστή στιγμή για να μιλήσεις στο αφεντικό σου είναι σημαντικό, ειδικά όταν πρόκειται να κάνεις μια δύσκολη συζήτηση. Μην προσπαθήσεις να κάνεις την συζήτηση όταν είναι απασχολημένος ή όταν βρίσκεται σε ένα χώρο γεμάτο με συνάδελφους. Φυσικά αν ένα ευαίσθητο και κρίσιμο πρόβλημα επείγει λόγω των πράξεων του, καλύτερο είναι να είσαι προνοητικός. Μπορείς να ζητήσεις άμεσες συναντήσεις μαζί του είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω email.

#5 Μίλησε όταν είστε μόνοι

Μην μιλήσεις στο αφεντικό σου μπροστά σε πελάτες, συνάδελφους και γνωστούς καθώς μπορεί να σας ακούσουν και να τον φέρεις σε δύσκολη θέση. Μίλησε μαζί του μόνο όταν είσαι σίγουρος πως είστε μόνοι σε ένα ασφαλές δωμάτιο π.χ αίθουσα συσκέψεων.

#6 Κάνε βοηθητικές προτάσεις

Ποτέ μην πεις στο αφεντικό σου ότι έκανε λάθος και μην τον διατάξεις ή προσπαθήσεις να δώσεις οδηγίες. Αντιθέτως κάνε ευγενικά σχόλια με βοηθητικές ιδέες και λύσεις για προβλήματα. Αντί να τους υποδείξεις τα λάθη τους πρότεινε λύσεις και έξυπνες ιδέες. Ο στόχος σου πρέπει να είναι να κάνετε έναν εποικοδομητικό διάλογο για το πρόβλημα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 + 11 =