αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈξι τρόποι για να αντιμετωπίσεις την αρνητική κριτική (ακόμα και από κοντινά σου άτομα)

Έξι τρόποι για να αντιμετωπίσεις την αρνητική κριτική (ακόμα και από κοντινά σου άτομα)

Όλοι έχουμε δεχτεί κριτική στη ζωή μας, για μεγαλύτερα ή μικρότερα θέματα. Είτε είστε ενήλικας, είτε παιδί, ο χειρισμός μιας τέτοιας αρνητικότητας μπορεί να είναι ένα challenge. Ειδικά αν γίνεται από κοντινούς σου ανθρώπους. Σίγουρα θέλετε αυτοί οι άνθρωποι να σας συμπαθούν, να συμφωνούν με τις επιλογές σας και να σας λένε ότι τα πάτε περίφημα στη ζωή. Δεν είναι ευχάριστο να ακούς αρνητικά λόγια.

Όταν κάποιος που αγαπάς λέει κάτι που σε πληγώνει, δεν χρειάζεται να μένεις αδρανής. Ανάλογα με την προσωπικότητα ή την κατάσταση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις διάφορες τακτικές για να αντιμετωπίσεις αυτό το… αιχμηρό άτομο.

1. Απομακρυνθείτε από την αρνητική κριτική

Μερικές φορές, η κατάσταση δεν αξίζει καν τον χρόνο ή τον κόπο σας. Μην σπαταλάτε τον πολύτιμο χρόνο σας δημιουργώντας τσακωμούς με ένα άτομο που απλά εκτονώνει τα συναισθήματά του εις βάρος σας.

2. Αξιολογήστε την κριτική

Μπορεί να υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτά που λένε, ακόμα κι αν ο τρόπος τους ήταν λάθος. Αξιολογήστε την κριτική που έκαναν. Και δείτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη. Μήπως ο επικριτικός φίλος προσπαθούσε να σε βοηθήσει αλλά το έκανε με λάθος τρόπο;

3. Σταματήστε την αρνητική κριτική

Όταν κάποιος είναι αρκετά αγενής και σε επικρίνει, μπορείς να τον σταματήσεις. Σταματήστε τον στη μέση της πρότασης αν αρχίσει να λέει πράγματα που δεν σε αφορούν. Δεν χρειάζεται να ακούτε τα πάντα. Κάποια πράγματα απλά θα σε φθείρουν και θα ρίξουν την αυτοπεποίθηση σου.

4. Πείτε τους να αλλάξουν τον τόνο τους

Το μήνυμα που σας δίνει αυτό το αρνητικό άτομο μπορεί να είναι η αλήθεια, αλλά ο τρόπος ήταν λάθος. Πείτε τους ότι δεν σας πειράζει να συζητάτε τέτοια θέματα στο μέλλον, αλλά θέλετε να αλλάξουν τον τόνο τους και να είναι έτοιμοι για ανοιχτό διάλογο.

5. Κάντε μία συζήτηση

Αν κάποιος τείνει να σας επικρίνει αρνητικά σε πολλές περιπτώσεις, γιατί να μην ζητήσετε μια φιλική συζήτηση; Ζητήστε του να κάνετε μια συζήτηση σχετικά με το θέμα. Μπορεί να τελικά η κριτική που σου έκανε να ήταν άδικη ή να μην γνώριζε καλά ένα θέμα.

6. Ρώτα τους αν μπορούν να βοηθήσουν

Καλή η θεωρία, αλλά τι γίνεται στην πράξη; Μπορεί το άλλο άτομο να σε βοηθήσει πάνω στο θέμα για το οποίο σε επικρίνει; Εάν για παράδειγμα σου λένε συνέχεια ότι πρέπει να ντύνεσαι καλύτερα, ζητήστε τους μερικές συμβουλές. Ίσως θέλουν να πάνε για ψώνια μαζί σας και να προτείνουν κάποια νέα ρούχα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 1 =